Je leest:

Definitief ‘nee’ tegen één miljoen

Definitief ‘nee’ tegen één miljoen

Auteur: | 2 juli 2010

De Russische wiskundige Grigori Perelman heeft na een paar maanden wikken en wegen besloten te bedanken voor het prijzengeld van een miljoen dollar, voor zijn oplossing van het Poincaré-vermoeden.

Het is eigenlijk geen nieuws meer: in maart van dit jaar kende het Clay Mathematics Institute of Cambridge, Massachusetts een bedrag van een miljoen dollar toe aan Grigori – Grisha – Perelman. In 2003 gaf hij een bewijs voor het Vermoeden van Poincaré, een van de zogeheten millenniumproblemen, de grootste vraagstukken uit de wiskunde waarmee een miljoen dollar verdiend kan worden. In maart zei Perelman al niet geïnteresseerd te zijn in de prijs, maar hij vroeg bedenktijd voor een definitieve beslissing.

Op 1 juli gaf Perelman eindelijk uitsluitsel: ‘Ik heb geweigerd’, zo citeert Interfax, het Russische ANP, hem. ‘Ik had veel redenen vóór en tégen het accepteren. Daarom duurde het nemen van een beslissing zo lang. Om het kort te houden: de belangrijkste reden voor mijn weigering is mijn onvrede over de handelswijze van de wiskundige gemeenschap. Ik sta niet achter hun besluiten, ik beschouw ze als onrechtvaardig.’

James Carlson, president van het Clay Institute, sprak Perelman via de telefoon. ‘Het was een aangenaam gesprek, maar Perelman was ook standvastig in zijn besluit’, aldus Carlson.

Grigori Yakovlevich Perelman (geboren op 13 juni 1966)

Het probleem waarvoor Perelman de oplossing gaf, is genoemd naar de Franse wiskundige Henri Poincaré. Het zegt iets over hoe een driedimensionale bol in een ruimte van n dimensies valt te herkennen. Als, aldus Poincaré, iedere willekeurige lus op een oppervlak tot een enkel punt is samen te trekken, moet het om een bol gaan. Een uitgebreid achtergrondartikel over Poincaré’s stelling uit de topologie, is op Kennislink te lezen in De vorm van de ruimte.

Vorige maand vond in Parijs een driedaags symposium plaats over het Vermoeden van Poincaré, om het definitief geaccepteerde bewijs ervan te vieren. Perelman was daar tot niemands verrassing niet bij aanwezig: al sinds eind 2003 – het jaar waarin hij zijn publicaties op het internet zette – heeft hij geen contacten meer met de wetenschappelijke wereld.

Komend najaar maakt het Clay Institute bekend waar ze het bedrag van een miljoen dollar aan zullen uitgeven.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 juli 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.