Je leest:

De Winne en Kuipers mogen de ruimte in

De Winne en Kuipers mogen de ruimte in

Auteur: | 28 november 2008

De Belgische astronaut Frank De Winne wordt de nieuwe commandant van het internationale ruimtestation ISS. In mei 2009 vertrekt hij naar het ruimtestation om daar voor enkele maanden de touwtjes in handen te nemen. Ook de Nederlandse astronaut André Kuipers mag weer de ruimte in, hoewel het voor hem nog even afwachten is wat zijn missie zal zijn.

In de tien jaar dat ISS zich al in een baan om de aarde bevindt heeft het ruimtestation al een flink aantal gezagvoerders versleten. Zestien Russen en Amerikanen hebben tijdens missies van maximaal een half jaar de leiding gehad over het onderzoekscentrum in de ruimte. Begin volgend jaar gaan er een paar belangrijke veranderingen plaatsvinden op ISS, en een daarvan is dat er voor het eerst een ESA-astronaut de touwtjes in handen zal nemen.

Frank De Winne (Ledeberg, 25 april 1961) verbleef in 2002 ruim acht dagen aan boord van het internationaal ruimtestation ISS. Met die ruimtevlucht werd hij de tweede Belgische astronaut (Dirk Frimout was de eerste). Foto: ESA

Die astronaut is de 48-jarige Vlaming Frank De Winne, de tweede Belgische ruimtevaarder ooit. Samen met een Russische en een Canadese collega zal hij in mei naar het ruimtestation afreizen, waar de drie zich bij de huidige bemanning zullen voegen. Waar ISS tot nu toe altijd een driekoppige bemanning had, hebben de ruimtevaartorganisaties besloten dat uit te breiden tot een permanente bemanning van zes astronauten. Op die manier kan er meer tijd worden besteed aan het doen van wetenschappelijk onderzoek in de ruimte.

De Winne zal op ISS eerst vier maanden als vluchtingenieur aan de slag gaan. Als in oktober de astronauten die nu al op ISS zitten naar huis mogen, neemt De Winne tot het eind van de missie het gezag op het ruimtestation over.

André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is na Wubbo Ockels en Lodewijk van den Berg de derde in Nederland geboren ruimtevaarder, en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder die met de Nederlandse nationaliteit de ruimte in ging. Kuipers’ eerste ruimtevlucht vond plaats in het kader van de DELTA missie. Foto: ESA

In november 2009 worden De Winne en zijn mede-astronauten dan weer afgelost, wie weet wel door de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers. Minister Maria van der Hoeven heeft deze week op de ministersconferentie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bedongen dat Kuipers nog een ruimtereis mag maken, in ruil voor een flinke zak geld voor ESA van de Nederlandse overheid. Wat zijn missie zal zijn is nog niet bekend, wel is toegezegd dat hij uiterlijk 2011 zijn ruimtepak weer aan mag trekken.

Het internationale ruimtestation ISS ( Illustratie: ESA, klik voor een grotere versie)

Zie verder:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 november 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.