Je leest:

De werkende moeder: moe en opgejaagd

De werkende moeder: moe en opgejaagd

Auteur: | 14 januari 2008

Veel werkende vrouwen hebben het gevoel dat alles op hun bordje terecht komt. Ze voelen zich opgejaagd en ziek van de stress, bijna altijd moe, zwaar ondergewaardeerd als moeder en kampen met inflexibele werkgevers. Als er geld voor was, zouden maar liefst 4 op de 10 vrouwen minder willen werken.

Minister Plasterk zou graag zien dat in 2016 driekwart van de vrouwen een betaalde baan heeft. Dat zou goed zijn voor de emancipatie en bovendien helpen tegen de vergrijzing. Of het doel gehaald gaat worden is echter nog maar de vraag. De vrouw heeft het namelijk behoorlijk gehad met het combineren van werk en zorg, blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Vrouwen voelen zich bijna constant opgejaagd. En dat leidt tot stress: van de vrouwen onder de 40 meldt ruim 30% zich wel eens ziek vanwege ernstige stress, bij de 40-plus vrouwen is dat zelfs 46%. Van hen verzuimt respectievelijk 3 en 4,4% structureel.

Volgens arbeidspsycholoog Boelens hebben vrouwen het gevoel dat alles op hun bordje terechtkomt. Zo vindt ruim de helft van de vrouwen dat vooral vrouwen worden aangesproken door claims die overheid en maatschappij op ouders leggen. Bijna 50% meent dat het moederschap zwaar wordt ondergewaardeerd. Vier op de tien vrouwen ervaart bovendien de eis van economische zelfstandigheid als zware druk; hetzelfde aantal zou minder werken als ze daar het geld voor hadden.

Zorg en werk combineren: het gaat wel, maar de prijs is hoog. Het zou wellicht gemakkelijker zijn als de taken thuis wat beter verdeeld waren, maar helaas: volgens de Emancipatiemonitor 2006 komt het grootste deel van de zorg en het huishouden nog steeds op het bordje van de vrouw.

Werkgever is onvoldoende flexibel

Op flexibiliteit van de werkgever hoeft de vrouw helaas ook niet te rekenen. Veel vrouwen (ongeveer 40%) vinden dat er onvoldoende rek zit in de dag of week voor onverwachte zaken. Dat maakt bijvoorbeeld het combineren van werk en zorg extra moeilijk.

En dat is verlies voor zowel de werknemer als de werkgever, blijkt uit onderzoek van organisatiepsycholoog Van Steenbergen. Zij ontdekte dat de werkrol en de thuisrol elkaar juist kunnen versterken, als de werkgever maar bereid is dit te faciliteren. “Geef je medewerker de ruimte om bijvoorbeeld flexibel te zijn met werktijden en gebruik te maken van ouderschapsverlof of kinderopvang als de situatie thuis daar om vraagt. Je krijgt er een meer uitgeruste en beter presterende werknemer voor terug,” zegt ze in het artikel ‘Privé en werk: samen sterk’.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.