Je leest:

De tandarts redt je hersenen

De tandarts redt je hersenen

Auteur: | 12 november 2008

Ook stamcellen uit tanden blijken de groei van hersencellen te stimuleren. Dat hebben Amerikaanse biologen ontdekt. Aangezien tanden voor bijna iedereen binnen handbereik liggen, is dit een veelbelovende manier om aan stamcellen te komen. Nu moeten we het voornamelijk nog stellen met stamcellen uit pijnlijke beenmerginjecties.

Stamcellen zijn in trek omdat ze in allerlei soorten organen kunnen veranderen. Zo kun je kapotte organen aanvullen met verse, nieuwe cellen. Dat is vooral handig voor lichaamsdelen die zelf niet zo goed zijn in het bouwen van nieuwe cellen. Zoals bijvoorbeeld het brein, wiens cellen door de ziekte van Parkinson of Huntington kunnen afsterven. Stamcellen groeien op verschillende plekken in het lichaam, maar die in het beenmerg werken beter voor therapieën dan andere stamcelsoorten. Ze worden daarom met pijnlijke en specialistische injecties uit het beenmerg gehaald.

Nu blijkt dat ook stamcellen uit tanden goed zijn voor stamceltherapie. Dat schrijven Amerikaanse biologen in het blad Stem Cell. Ze haalden stamcellen uit de tanden van resusapen en keken of deze positieve effecten in het brein hebben. Om dat na te gaan plaatsten ze de apenstamcellen in de hersenen van muizen. En ja hoor, de zenuwcellen van de muizen bleken daardoor even goed te groeien als bij andere stamceltherapieën. Laat die pijnlijke prik in het beenmerg maar zitten.

Maar minder pijn is niet de enige reden om voor stamcellen uit tanden te kiezen, aldus de onderzoekers. Het is namelijk ook goedkoper: een met een beetje bijscholing kan een tandarts zelf de stamcellen uit de tandholte halen. En dat heeft meer praktische kanten. Je zou bijvoorbeeld bij de jaarlijkse tandartscontrole alvast wat stamcellen op ijs kunnen laten zetten. Dan heb je er zat als ze ineens in actie moeten komen. Dat geeft de orale timmerman – die sinds de uitvinding van het kunstgebit soms wat overbodig lijkt – een meer levensreddend imago.

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 november 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.