Je leest:

De ‘shock’ van de huidige globalisering

De ‘shock’ van de huidige globalisering

Auteur: | 4 juni 2008

Als sinds de Romeinse tijd is de wereld aan het globaliseren. De huidige globalisering is echter heel anders dan in eerdere periodes in de geschiedenis. De OECD spreekt in haar laatste World Economic Outlook van een ‘Globalisation shock’.

China en India

Nog nooit was er zo’n groot deel van de wereld met de leidende economiën aan het integreren. De ‘integreerders’ zijn op dit moment qua bevolking meer dan twee keer zo groot als de ‘leiders’. Nog nooit was het verschil qua levensstandaard tussen de integreerders en de leiders zo groot.

Plaatje uit OECD (2007) World Economic Outlook (p.1 van H III)

Het plaatje laat zien dat toen in de negentiende eeuw Noord-Amerika en perifeer Europa integreerden (globaliseerden) met de leidende Europese economieën (Engeland, Frankrijk, Duitsland) dat de bevolking van die integrerende economieën ongeveer de helft betrof van de leidende economieën. De integrerende economieën hadden een verschil in levenstandaard van ongeveer 10%.

Toen Japan na de Tweede Wereldoorlog ging integreren met de leidende West-Europese en Amerikaanse economieën ging dat qua bevolking om ongeveer 10% van die leidende economieën – het verschil in levensstandaard was al wel aanzienlijker. De recente globalisering betreft met name China en India. Het verschil in levenstandaard bedraagt maar liefst ca. 90%. De bevolkingsomvang van deze economieën bedraagt ca. 220%.

Het plaatje is een voorpublicatie van het nieuwste boek van Prof. Angus Maddison – ‘The contours of the World Economy 1-2030 AD’ dat dit jaar gaat verschijnen bij Oxford University Press.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.