Je leest:

De mooiste eetscènes

De mooiste eetscènes

Thema: (W)eten

Sommige films laten je het water in de mond lopen, andere kunnen je eetlust juist bederven. Hoe dan ook, eten speelt in veel films een belangrijke rol. Maar welke eetscènes zijn nu het mooist? De redactie van Kennislink onthult haar persoonlijke favorieten.

Mathilde Jansen, redacteur Taal & Spraak

“Every day, once a day, give yourself a present. Twin Peaks (1990-1991) bevat voor mij de beste ingrediënten voor een goeie film/serie: een mooie balans tussen spanning (Wie vermoordde Laura Palmer?) en humor (de conversaties tussen special agent Dale Cooper en sheriff Harry Truman; de niet al te snuggere secretaresse Lucy en haar vriendje agent Andy), de omgeving is prachtig (Twin Peaks is omgeven door bomen), maar vooral: al die momentjes waarop Coop even niet denkt aan de moordzaak, maar intens geniet van een hete mok koffie en een tafel vol (zie filmfragment) donuts. Eigenlijk eet ik nooit donuts, maar bij Twin Peaks maak ik maar al te graag een uitzondering!”

Marije Nieuwenhuizen, redacteur Techniek

“Dit fragment komt uit Asterix en Obelix en de Twaalf Werken. Sowieso een geweldige film en deze scène is me goed bijgebleven. Asterix en Obelix moeten in de film twaalf opdrachten doen die voor gewone stervelingen onmogelijk zouden moeten zijn. Oftewel, als ze er wel in slagen, zijn ze blijkbaar goden. De zesde proef is alles opeten wat Mannekenpix voor hen klaarmaakt. Dat begint nog relatief normaal met een everzwijn, maar al snel worden de maaltijd flink groter. De ober heeft echter niet gerekend op Obelix’ onvermoeibare eetlust.

Gemma Venhuizen, redacteur Aarde & Klimaat

“Uit de film Amelie (2001), waarin wordt verteld dat Amelie graag met haar handen in een bak linzen graait (omdat het zo fijn aanvoelt) en graag met een lepeltje op de crème brulee tikt (omdat het zo mooi klinkt). Nog nooit had ik bewust linzen betast of op toetjes getikt, maar toch kon ik me direct voorstellen hoe fijn het moest zijn. Sindsdien doe ik het dan ook altijd trouw. Knap hoe ze zo’n zintuiglijke ervaring zo goed hebben weten te verfilmen.”

Sven de Jong, nieuwsredacteur

“In de zombiekomedie Shaun of the Dead (2004) komen veel van mijn cinematische voorkeuren samen: horror, humor en Simon Pegg. Eén moment dat in mijn geheugen staat gegrift is de sterfscène van David. Vlak voordat de zombies de pub binnendringen waar de groep zich heeft verschanst, sleuren ze David het raam uit en maken ze een maaltijd van zijn ingewanden. Zie de clip, vanaf 1:20.”

Roel van der Heijden, redacteur Astronomie & Ruimteonderzoek

“Mijn filmfragment komt uit Monty Python’s The Meaning of Life (1983). Eten tot je echt, echt, écht niet meer kan. De makers van Monty Python wisten raad met dit thema. Misschien niet echt plezant om naar te kijken, maar ik vond het in ieder geval een van de meest memorabele momenten van de film!”

Marlies ter Voorde, redacteur Aarde & Klimaat

“Hoewel het spannendste eetmoment in een film voor mij het moment was dat Pinokkio werd verslonden door een walvis (daar zat hij dan, in de walvismaag – hoe nu verder?) wil ik toch de openingsscene inbrengen uit Eat, drink, man, woman (1994). Dit omdat mijn herinnering aan de Pinokkio-film wellicht wat gekleurd is (ik was 5, en zat voor het eerst in een heuse bioscoop), maar vooral ook als tegenwicht tegen onze kiloknallers en rechthoekige pakjes gehakt, waaraan je niet eens meer kan zien dat het ooit een beest geweest is.”

Alex van den Brandhof, redacteur wiskunde

“Mijn favoriete eetfragment is de ‘Zuurkool met vette jus’ uit Van Oeckel’s Discohoek (1974).”

Ilja van Dam, redactiechef

“Een filmfragment over eten… poeh! Als filmfreak heb ik een persoonlijk zwak voor eetfilms en de lijst is eindeloos; van klassiekers als la Grande Bouffe en Eat Drink Man Woman tot Estômago. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Como agua para chocolate (1992), een schitterende film over de relatie tussen passie, emoties en voedsel. In dit fragment maakt Tita de bruidstaart voor het huwelijk van haar zus en Pedro. Maar Tita is heimelijk verliefd op Pedro en intens verdrietig dat de man van wie zij houdt nu trouwt met een ander, stromen haar tranen in het cakebeslag. Het bruidsfeest de volgende dag begint vrolijk, maar na het eten van de taart slaat de stemming op het feest plotseling om…”

Barry van der Meer, redacteur Natuurkunde & Nanotechnologie

“Mijn filmfragment komt uit Kill Bill Vol. 2 (2004), en is voor mij één van de hoogtepunten uit de geweldige Kill Bill-films van Quentin Tarantino. Hoofdpersoon Beatrix is, aan het eind van de tweede film, bij Bill aangekomen voor haar ultieme wraak. Je voelt de spanning van de aankomende confrontatie als ze Bill aantreft, terwijl hij boterhammen klaar maakt voor haar dochtertje B.B. Bill vertelt over het leven, de dood en goudvissen, maar je luistert er eigenlijk niet naar. Je staart ademloos naar de manier waarop hij de boterhammen klaarmaakt. Een prachtig stukje film.”

Mariska van Sprundel, redacteur Biotechnologie

“Mijn favoriet is de scene uit Matilda (1986) waarin Bruce een enorme chocoladecake moet opeten. Hij heeft namelijk een stukje gepikt van de cake van de gemene miss Trunchbull. Als straf moet hij een cake ter grootte van een wagenwiel opeten, waar de kok letterlijk haar bloed zweet en tranen in heeft gestopt. De aanmoediging en het respect dat die jongen krijgt van de andere kinderen, omdat hij zo’n immense moddervette cake helemaal op weet te eten: geweldig. En misschien hou ik ook wel van deze scene, omdat ik stiekem toch benieuwd ben hoever ik zou komen met die cake..” (De kwaliteit van dit fragment houdt jammer genoeg wel wat te wensen over.)

Elles Lalieu, redacteur Biologie & Gezondheid

“De spaghetti-scene uit Lady and the tramp (1955). Fantastisch om twee honden te zien genieten van een romantisch dineetje. Ik heb bij een hospita gewoond die iedere avond spaghetti kookte voor haar honden, maar dat ging er toch een stuk minder romantisch aan toe.”

Carl Koppeschaar, hoofdredacteur

“De Austin Powers-films (1997 – 2003) zijn een parodie op de spionnenfilms uit de jaren zestig (zoals James Bond en The Saint). Eigenlijk zijn ze flauw, want bestaan voor een groot deel uit onderbroekenlol. De dubbelzinnige namen en schuine grappen zijn niet van de lucht. Fat Bastard is een Schotse handlanger van Dr.Evil. Hij is de dikste persoon ter wereld, maar vindt zichzelf toch sexy. Fat Bastard’s ongeluk zit in de vicieuze cirkel die hem ten deel valt: hij eet omdat hij ongelukkig is, en hij is ongelukkig omdat hij eet. Hij eet dus de hele dag door en zijn favoriete gerecht bestaat uit baby’s. Daarom wil hij ook Mini-Me verorberen. Dit alles rechtvaardigt hij door te verwijzen naar de voedselketen. Voedselketens beginnen met de laagste producent van energie en voedingsstoffen en eindigen met een groot roofdier (predator). Een toppredator wordt door geen enkel ander dier gegeten. Fat Bastard houdt ons een spiegel voor. Want vreet de mens niet bijna alles dat groeit en beweegt? We zijn weliswaar minder dik, maar geen haar beter.”

Marjolein Overmeer, redacteur Geschiedenis & Archeologie

“Het is niet vreemd dat ik als historica verzot ben op historische films. Met het liefst zoveel mogelijk overdadige kostuums en decors als mogelijk. Hier hoort het buitensporige eetgedrag van de elite natuurlijk ook bij. Een film die me altijd is bijgebleven, ik zag hem als kind in de jaren 80, is Amadeus (1984). Vandaar dat ik het onderstaande fragment heb uitgezocht (vanaf 5 min tot eind). Op zich is het voedsel in deze scène meer beeldvulling dan een gebeurtenis op zich maar al die mooie taartjes, koekjes en gevulde vogels laten het water in je mond lopen. Daarnaast komt de essentie van de hele film in deze scène naar boven: de hofcomponist Salieri komt er nu achter dat het wonderkind Mozart een opzichtig lachend en schunnig mannetje is. Hier begint zijn haat voor het muzikale genie wat uiteindelijk tot de ondergang van ‘Wolfie’ zou leiden.”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 december 2011

Thema: (W)eten

Heidolph Instruments, via CC 0
(W)eten
Eeuwen lang hebben boeren door moeizaam fokken en telen ons eten geproduceerd. Maar met de groeiende wereldbevolking en onze eigen welvaartsstandaarden wordt het steeds moeilijker om 'op natuurlijke wijze' in de groeiende voedselbehoefte te kunnen voorzien, zonder ernstige gevolgen voor ons milieu. We zouden met technologie ferme stappen vooruit kunnen zetten, maar we deinzen massaal terug voor kweekvlees en GMO. Moeten we af van het idee dat voedsel natuurlijk moet zijn?
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.