Je leest:

De kleur van chemie

De kleur van chemie

Het boek ‘De kleur van chemie’, een uitgave van de Vrije Universiteit Amsterdam, schetst een mooi beeld van de kleur die de chemie aan de samenleving geeft. Het is een bundeling van informatieve brochures voor scholieren, samengesteld over een periode van vijftien jaar.

VU

Op de website van de VU zijn de oorspronkelijke hoofdstukken van ‘De kleur van de chemie’ in PDF te downloaden.

Hieronder vind je een overzicht van de content op Kennislink. Bij de plaatsing op Kennislink zijn de oorspronkelijke brochures opgeknipt in hun samenstellende delen.

Meer over de ontstaansgeschiedenis van het boek ‘De kleur van chemie’ lees je onderaan deze inhoudsopgave.

Een gezonde kleur

Alfred Nobel

Alcohol

Suiker

Kleuren zien

Drugwerk

Gif

Zuurstof

Geuren

Chemie op leven en dood

Godenspijs Cacao

Licht op chemie

Met huid en haar

Water

Wat jeukt daar…

Gelukkige genen

High

Een onvoorstelbaar geheugen

Een spoor van licht

De ontstaansgeschiedenis van het boek ‘De kleur van chemie’ gaat terug naar 1991. In dat jaar constateerde de toenmalige Faculteit Scheikunde van de Vrije Universiteit Amsterdam dat de naamsbekendheid van de opleiding scheikunde te wensen over liet. Om hier verandering in aan te brengen bracht de faculteit brochures uit die de leefwereld en interesses van leerlingen in relatie probeerden te brengen met de scheikunde.

Vijftien jaar lang verschenen in totaal twintig van deze informatieve brochures. Van de eerste in 1991 tot en met de laatste in 2005 hadden ze steeds dezelfde opzet. Eerst een aansprekende inleiding, die weinig scheikundekennis vraagt, vervolgens uitgebreide informatie over het onderwerp op schoolniveau, en als afsluiting een artikel dat verder gaat dan het schoolniveau.

Bundeling

Ter afsluiting van de reeks besloten de chemici van de VU (de Faculteit Scheikunde was inmiddels opgegaan in de afdeling Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen, onderdeel van de Faculteit Exacte Wetenschappen) in 2005 om alle verschenen brochures te bundelen. Zoveel mogelijk in originele versie, maar verouderde teksten en opmaak werden wel bijgewerkt.

‘De kleur van Chemie’ verscheen uiteindelijk in 2007 als resultaat van de samenwerking van het toenmalige afdelingshoofd professor Koop Lammertsma en voorlichter Kirstin de Boer – van Rhenen met de producenten van de oorspronkelijke brochures: auteur Ludolf Maat (destijds docent aan het Bonhoeffer College in Castricum) en VU-vormgever Nico Schaefers.

Dit artikel is een publicatie van VU Amsterdam, Faculteit der Exacte Wetenschappen.
© VU Amsterdam, Faculteit der Exacte Wetenschappen, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 november 2014
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.