Wat moet je doen als je je trein gemist hebt? Is je kaartje dan nog wel geldig? Of als er plotseling een roosterwijziging is op school, hoef je dan niet meer naar dat proefwerk wiskunde? Voor jou misschien heel logisch, maar een autist kan in dit soort onverwachte situaties in paniek raken. Hij kan verkeerde keuzes maken en zo in de problemen komen. Met CommPod op z’n iPod leidt een digitale personal assistant hem alsnog naar de juiste oplossing.
De CommPod bestaat uit gestructureerde dialogen. Wanneer de gebruiker hulp nodig heeft, pakt hij zijn iPod of iPhone erbij. Hij geeft aan waar hij mee zit en de software leidt hem in een gestructureerde chat-vorm naar een geschikte oplossing voor zijn probleem. Alle mogelijke vragen en antwoorden zijn van te voren ingevoerd in het systeem; de gebruiker hoeft alleen zijn specifieke vraag aan te klikken. Probeer het zelf maar eens!
Probeer via deze link zelf de CommPod uit. Met de bedieningsknoppen van de iPod kan je je keuze maken. De CommPod is nog niet helemaal klaar, dus de vragen en diepte van de dialogen zijn nog beperkt.
De Gemeente Nijmegen heeft afgelopen week de mensen achter de CommPod een cheque overhandigd, zodat zij de software verder kunnen ontwikkelen en op den duur in heel Nederland op de markt kunnen brengen. De techniek toegepast in de CommPod is ontwikkeld door RE-phrase. Samen met het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit, het Dr. Leo Kannerhuis (een centrum voor autisten) en Stichting PonTeM (onderzoekscentrum van Viataal) is Re-phrase druk bezig om de CommPod uit z’n kinderschoenen te helpen.
Chat by click
De gebruikte software in de CommPod heet KlikVraag en is al eerder ontwikkeld door RE-phrase. In eerste instantie werd de chat by click-technologie alleen gebruikt door helpdesks van bedrijven en instellingen, maar door samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis en Stichting PonTeM wordt de software ook in de zorg toepasbaar.
Om in zoveel mogelijk situaties van pas te kunnen komen, zal de CommPod dialogen over veel verschillende onderwerpen moeten bevatten. Niet alleen wat je moet doen bij treinvertragingen of roosterwijzigingen, maar ook in tal van andere situaties die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Hierbij zullen het Dr. Leo Kannerhuis en Stichting PonTem hulp bieden. Zij werken dagelijks met autisten en hun familie en kunnen zo samen met hen lijsten van mogelijke vragen en de bijbehorende antwoorden opstellen.
Als je je trein gemist hebt, neem je gewoon de volgende. Voor autisten is dit niet zo eenvoudig. Hun hele dagplanning raakt erdoor in de war, waardoor ze in paniek kunnen raken.
Niet alleen autisten zullen baat hebben bij de CommPod, ook jongeren met ernstige taal- en spraakproblemen kunnen ondersteuning krijgen via hun iPod. De boodschap die zij willen communiceren kan door de software worden voorgelezen. Ze kunnen zelf de stem uitkiezen die voorleest: een vriend of familielid kan de zinnen van te voren inspreken.
Schaamte
Veel jongeren met autisme of een ernstig taal- of spraakprobleem schamen zich voor de communicatiehulpmiddelen die er tot nu toe voor hen bestaan. Het zijn vaak opvallende dingen, terwijl ze juist liever niet nog meer opvallen dan ze al doen. Met de software op hun iPod of mobiele telefoon hoeven zij zich niet te schamen en zullen ze zich minder bezwaard voelen hun hulpmiddel te gebruiken.
Het CommPod-project zal één jaar duren. Het doel is dat na dit jaar de software door de bewoners van het Dr. Leo Kannerhuis gebruikt kan worden. Daarna zal de CommPod landelijk worden geïntroduceerd.
Zie ook:
- Website RE-phrase
- Website Dr. Leo Kannerhuis
- Website PonTeM
- Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
- Autisme beïnvloedt het hele brein (Kennislinkartikel)
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/stevin.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}