Je leest:

De ideale man (volgens de wetenschap dan)

De ideale man (volgens de wetenschap dan)

Auteur: | 12 februari 2009

Elke vrouw heeft het zich wel eens afgevraagd: hoe vind je de ideale man? Nou, dat blijkt niet zo ingewikkeld als het lijkt. Mannen zijn namelijk voorzien van allerlei signalen – in hun uiterlijk, geur en karakter – die ons vertellen hoe geschikt ze zijn als partner, spermadonor en – we denken vooruit – vader.

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Ook voor iedereen die niet al jaren verliefd, verloofd of getrouwd is, is dat een prima aanleiding voor een romantisch afspraakje. Maar hoe weten wij, dames, of we de ideale man te pakken hebben? De biologie schiet ons te hulp.

Laten we beginnen met het uiterlijk – dat is immers eenvoudig waar te nemen en als dit tegenvalt, kun je je altijd nog snel uit de voeten maken. De perfecte vent lijkt een beetje op een baby, aldus evolutiebioloog Stephen Jay Gould. Onze hersenen zijn namelijk voorgeprogrammeerd om baby’s aantrekkelijk te vinden. Hierdoor zullen we eerder geneigd zijn goed voor ze te zorgen, waardoor de overlevingskansen van de baby (en daarmee de genen van de ouders) toenemen. Ons brein is echter weinig flexibel: grote ogen zijn schattig in een baby en dus ook mooi in een man.

De babygrote ogen van Orlando Bloom

Een brede, hoekige kaaklijn vertelt ons dat het wel snor zit met de testosteronhuishouding van onze date, meldt psycholoog David Buss. Dat is van belang bij het verwekken van kinderen. Zoek dus bij voorkeur een man met een ferme kaaklijn. Ook brede schouders ontstaan door een gezonde dosis testosteron en zijn dus sexy. Evolutiebioloog Matthew Anderson denkt dat de aantrekkingskracht van een rijzig, breed uiterlijk is ontstaan toen we nog in berenvellen rondliepen (of zelfs daarvoor). Een stevige vent was – in ieder geval in de oertijd – immers beter dan een iel mannetje in staat om te helpen met het grootbrengen van de koters.

Kinderen? Wie heeft het bij de eerste date al over kinderen?!

Wacht eens even! We zijn pas bij ons eerste afspraakje en nu hebben we het al over baby’s en kinderen? We waren toch op zoek naar de ideale man, en niet naar de ideale spermadonor? Dat klopt – ten dele. Natuurlijk zijn we geen slaaf van onze eierstokken. Het is ongetwijfeld belangrijk dat je ideale man gevoel voor humor heeft, intelligent is en het beste in je naar boven brengt.

De hoekige kaaklijn van Brad Pitt

Maar elke vrouw bezit een brein dat het resultaat is van honderdduizenden jaren aan evolutie. En tijdens die evolutie was weinig zo belangrijk voor het voortbestaan van je genen als het vinden van een ander setje goede genen om mee te paren. Dat heeft de evolutie trouwens elegant aangepakt: de beste spermadonor vinden we ook echt de meest sexy man. Het is dus niet per se erg dat bijna alles wat wij vrouwen sexy en leuk vinden aan een man, ons stiekem wordt ingefluisterd door onze eierstokken. We gaan dus nog even door.

Snuffelen naar symmetrie

Zo moet het gezicht van onze ideale man symmetrisch zijn. Dat vinden we aantrekkelijk, ontdekten de Britse psycholoog Ian Penton-Voak. Waarschijnlijk heeft ook dit een evolutionaire reden: een symmetrisch gezicht krijg je alleen als je genen en je gezondheid goed in orde zijn. En dat is straks weer belangrijk voor het maken van – daar heb je ze weer – gezonde nakomelingen.

Overigens hoef je niet met een meetlint naar je eerste date. Symmetrie kun je namelijk ook ruiken, bleek uit onderzoek van biologen Randy Thornhill en Steven Gangestadt. Dat gaat niet bewust – in hun onderzoek konden vrouwen niet zomaar vertellen dat man 1 symmetrisch rook en man 2 niet. Vrouwen vinden symmetrische mannen gewoon lekkerder ruiken, vooral als ze rond hun eisprong zitten en dus vruchtbaar zijn.

De symmetrie van Jude Law

En nu we toch aan het ‘rondneuzen’ zijn, snuffelen we meteen even naar andere goede eigenschappen. De Zwitserse zoöloog Claus Wedekind constateerde namelijk dat we mannen ook lekkerder en aantrekkelijker vinden ruiken wanneer ze een afweersysteem hebben dat enigszins afwijkt van ons eigen afweersysteem. Aan de feromonen en andere geurstoffen in mannenzweet kunnen we afleiden welk soort Major Histocompatibility Complex (MHC) hij in de genen heeft. Is dit verschillend van maar wel verenigbaar met ons eigen MHC, dan geven we onze eventuele kinderen een optimaal afweersysteem tegen ziekten mee.

Gez.: intell. myst. m. (persoonlijkh. n.v.t.)

Als je klaar bent met kijken en snuffelen aan je date, is het misschien aardig om een gesprek te beginnen. Maak je daarbij niet te druk om de persoonlijkheid van een man: die blijkt er nauwelijks toe te doen. Hoewel de Amerikaanse onderzoekers Margeret Braun en Angela Bryan ontdekten dat vrouwen – vaker dan mannen – aangeven dat ze persoonlijkheid belangrijker vinden dan uiterlijk, blijkt dat de persoonlijkheid van hun partner maar weinig invloed heeft op hoe tevreden ze daarna zijn met hun relatie. Psycholoog David Watson en zijn collega’s konden niet anders dan constateren dat iemands eigen persoonlijkheid belangrijker is in een relatie dan die van de ander.

De intelligentie van Albert Einstein

Zorg wel dat je Valentijnsdate voldoende slim is. Psycholoog Douglas Kerick en zijn collega’s kwam erachter dan vrouwen dit heel belangrijk en sexy vinden in een man. Dat komt – oh, verrassing! – omdat dit ze een goede partner en vader maakt. Een intelligente man is immers beter in staat om te overleven dan een uilskuiken en hopelijk geeft hij deze goede eigenschap ook door aan jouw kinderen, veronderstellen Kerick en co. Hetzelfde geldt voor een rijke man met veel status, aldus evolutiepsycholoog Buss. Hij ontdekte dat vrouwen wereldwijd het liefst een vent met geld en macht aan de haak slaan.

Ook de aantrekkingskracht van een mysterieuze man is vanuit de ‘spermadonortheorie’ te verklaren. Al in 1971 viel het de Israëlische wetenschapper Shepher op dat jongens en meisjes die hun hele leven samen in de kibboets hadden gewoond, nooit met elkaar trouwden. Ze voelden zich daarvoor veel te zeer broer en zus.

Het mysterieuze van Johnny Depp

Helen Fisher – antropoloog en gedragswetenschapper – plaatst ook dit moeiteloos in evolutionair perspectief: wat we hier zien is een anti-inteeltmechanisme aan het werk. Kinderen krijgen met je naaste levert een enorm vergroot risico op allerlei genetische ziektes op. Het is dus van groot belang dat je geen seks hebt met iemand die je ontzettend goed kent, zoals je broer of zus. Vallen op een mysterieuze vreemdeling is dus vallen op sexy, onbekende genen.

“The part of me that you bring out”

Nu is het niet zo dat het helemaal niet uitmaakt wat voor vlees je in de kuip haalt, als het maar lekker ruikt en er goed/mysterieus/intelligent uitziet. Zoek tijdens je date daarom maar wel naar bewonderenswaardige eigenschappen in de ander. De Amsterdamse psycholoog Caryl Rusbult en haar collega’s vonden in hun onderzoek namelijk bewijs dat een relatie er stukken op vooruit gaat als de partner lijkt op hoe je zelf idealiter zou willen zijn. “The part of me that you bring out”, noemen de onderzoekers het.

De ideale man?

Mannen die niet lijken op Brad Pitt of Jude Law hoeven dus niet de hele Valentijnsdag in een hoekje te gaan zitten kniezen. Als ze goed ruiken, intelligent zijn of een begerenswaardig karakter hebben, kunnen ze alsnog prima een fijne vrouw aan de haak slaan – zelfs als bij de dames de eierstokken aan het roer staan.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2009

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Seks

ANP photo, via CC 1
Seks
Elke dag hebben miljoenen mensen seks. Voor hun plezier, voor hun werk, om een kind te maken of omdat het moet. Dat maakt seks een belangrijk onderdeel van ons leven en van onze maatschappij. Op deze themapagina lees je daarom alles over de wetenschap achter seks.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.