Je leest:

De huid doorlichten met laser

De huid doorlichten met laser

Auteur: | 21 oktober 2011

Een nieuwe beeldtechniek waarbij je met laserlicht tot een halve millimeter diep gedetailleerd in de huid kunt kijken. Artsen van het UMC St Radboud hebben het de afgelopen jaren succesvol getest bij patiënten met de huidziekte psoriasis. De volgende stap is het project ‘Skin Comfort’, waarbij ook het bedrijfsleven investeert in de mogelijkheden van de nieuwe beeldtechniek.

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Cellen in de buitenste huidlaag (de opperhuid) rijpen niet goed en delen zich erg snel. De aangedane stukjes huid van een psoriasis-patiënt vernieuwen zich iedere week, terwijl dat bij een gezonde huid maar eens per maand gebeurt. Door dat snelle vernieuwen ziet de huid er afwijkend uit. Jeukende, rode plekken met witte huidschilfers – vooral aan de binnenkant van ellebogen en knieën – zijn het gevolg van psoriasis.

Psoriasis.
Wikimedia Commons

Nu zijn er wel meer huidziekten waarbij een patiënt last heeft van jeukende, rode plekken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan eczeem. Om zeker te zijn van de juiste diagnose en het juiste behandelplan nemen artsen daarom vaak een biopt van de afwijkende huid. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel onder lokale verdoving weggesneden zodat het in het laboratorium verder onderzocht kan worden. Vrij ingrijpend voor een patiënt die alleen last heeft van vreselijke jeuk.

Een nieuwe beeldtechniek – met de ingewikkelde naam in vivo reflectance confocal microscopy (RCM) – moet het huidbiopt in de toekomst overbodig maken. Dankzij laserlicht en een speciale confocale microscoop kun je met RCM de huid van buitenaf tot in detail bekijken, zelfs tot op het niveau van individuele cellen. Het laserlicht dringt in de huid door tot ongeveer een halve millimeter diepte.

Structuren in de huid kaatsen lichtdeeltjes van de laser gedeeltelijk terug, maar zij doen dat niet allemaal even sterk. Het pigment melanine en het eiwit keratine weerkaatsen bijvoorbeeld een groot deel van het laserlicht. Witte bloedcellen, DNA en de eiwitten collageen en elastine doen dat veel minder. Dat verschil in terugkaatsing zorgt voor contrast: melanine en keratine zullen op de opname sterk oplichten, de rest iets minder.

Serie plaatjes

Dermatoloog Piet van Erp heeft deze nieuwe beeldtechniek de afgelopen jaren getest bij acht patiënten met psoriasis. Hij maakte een aantal RCM-opnamen, zowel van gezonde als van beschadigde huid. Om de huid globaal in kaart te brengen, schoot hij een serie plaatjes van verschillende stukjes huid. Zo’n serie plaatjes heeft een groot voordeel ten opzichte van een biopt. Met RCM kun je – als je zou willen – de hele huid onderzoeken, terwijl je bij een biopt alleen informatie krijgt over het stukje huid dat bij de patiënt is verwijderd.

Plaatje van de binnenkant van de huid (na biopsie).
Wikimedia Commons

Daarnaast is het met RCM mogelijk om elk van de vastgelegde stukjes huid op verschillende dieptes te bekijken. Op die manier kun je alle cellagen – tot de maximale diepte van een halve millimeter – doorzoeken. Laatste pluspuntje van de nieuwe beeldtechniek is dat het vrij eenvoudig is om series plaatjes als een soort filmpje aan elkaar te plakken. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan via welke weg bloed door de huid stroomt, of hoe ontstekingscellen zich van punt a naar punt b verplaatsen.

Van Erp vergeleek zijn RCM-opnamen met huidbiopten van de psoriasis-patiënten en merkte dat de huidziekte met beide methoden even goed te diagnosticeren is. Fijn voor patiënten, want dat betekent dat er in de toekomst waarschijnlijk niet meer in een zieke huid gesneden hoeft te worden. En dat geldt niet alleen voor psoriasis; ook bij patiënten met huidkanker zijn de eerste resultaten met RCM veelbelovend. Tumorcellen in een melanoom bevatten veel pigment en zullen dan ook sterk oplichten. Daardoor kun je ze gemakkelijk vinden.

In het project ‘Skin Comfort’ gaat het UMC St Radboud hard aan de slag om de RCM-techniek verder te ontwikkelen. Daarnaast gaat het ziekenhuis op zoek naar manieren om de techniek effectief in te zetten in de patiëntenzorg.

Slidings en glad scheren

Maar daar blijft het niet bij. Ook het bedrijfsleven heeft interesse getoond in de nieuwe beeldtechniek. Nu er een methode voorhanden is om van buitenaf gedetailleerd in de huid te kunnen kijken, zijn zij bereid hierin te investeren.

Kunnen we dankzij RCM straks nog gladder scheren?
Wikimedia Commons

Zo wil materiaaltechnologieconcern TenCate graag weten waarom de huid rood wordt wanneer je een sliding maakt op kunstgras. Komt dat doordat er wrijvingswarmte ontstaat bij contact tussen kunstgras en de huid? Of gaan materialen uit het kunstgras irriteren en veroorzaken ze zo een allergische reactie? In dat laatste geval moet je het aantal afweercellen in de huid na een sliding op kunstgras flink zien toenemen.

En Philips wil de RCM-techniek inzetten om huidirritatie nog nauwkeuriger en objectiever te meten. Voorheen maakte het bedrijf voor de ontwikkeling van scheer- en ontharingsapparaten gebruik van testpanels. Maar door met laserlicht in de huid van proefpersonen te kijken, moet het volgens Philips mogelijk worden om nog gladder te scheren zonder huidirritatie.

Bron

  • EAW Wolberink e.a. Cellular features of psoriatic skin: imaging and quantification using in vivo reflectance confocal microscopy Clinical Cytometry, november 2010

Lees meer over de huid op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/huid/huidziekte/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 oktober 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.