Je leest:

De Higgs-obsessie

De Higgs-obsessie

Filmrecensie

Auteur: | 1 februari 2010

De grootste machine ter wereld is op zoek naar een vrijwel onvindbaar deeltje: het Higgs-boson. Over de bedenker van dit deeltje en de gepassioneerde wetenschappers die ernaar op zoek zijn is een documentaire gemaakt, die deze week op Nederland 2 wordt uitgezonden.

Als Stan Bentvelsen over ‘zijn’ LHC praat, fonkelen er lichtjes in zijn ogen. Zijn zichtbare enthousiasme is tekenend voor de speelse stijl van de documentaire Higgs: naar het hart van de verbeelding die deze week op Nederland 2 werd uitgezonden. Bentvelsen is één van de hoofdpersonen in de korte film waarin tal van wetenschappers het hemd van het lijf wordt gevraagd over het illustere Higgs-boson.

Stan Bentvelsen is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en verantwoordelijk voor het FOM-programma dat bij de ATLAS-detector aan de LHC wordt uitgevoerd.
Universiteit van Amsterdam

Theatermakers Hannie van den Bergh en Jan van den Berg maakten de documentaire om de passie en de schoonheid van de exacte wetenschappen in beeld te brengen. Ze gebruikten daarvoor mysterieuze, spannende opnames van de bouw van de reusachtige deeltjesversneller LHC, samen met fragmenten uit interviews met allerhande wetenschappers. Ze lichten een tipje van de sluier op over de theorie van Peter Higgs, die het hele universum voorziet van een onzichtbaar maar alom aanwezig Higgsveld dat deeltjes hun massa geeft. Daarbij zien we steeds het plezier en de spanning die naar boven komen op dit bijzondere moment: met behulp van de grootste machine ter wereld wordt binnenkort vastgesteld óf het Higgsdeeltje bestaat, en zo ja, hoe het eruit ziet.

Higgs: naar het hart van de verbeelding is een bijzonder kijkje in een keuken die normaal gesproken voor leken gesloten blijft. Je voelt vervreemding bij de beelden van die gigantische detector, en je wordt meegesleept door het enthousiasme van met name Stan Bentvelsen. Ook Peter Higgs zelf wordt aan het woord gelaten, over de tijd waarin hij zijn theorie bedacht en zijn collega’s hem maar een zonderling vonden.

Van links naar rechts: Peter Higgs, zijn zoon, regisseurs Hannie van den Bergh en Jan van den Berg.
Theater Adhoc

Als de LHC het Higgsdeeltje gaat vinden, gebeurt dat waarschijnlijk niet dit jaar. Toch is het moment waarop de film wordt uitgezonden, vlak voor de eerste echte metingen plaats gaan vinden, goed gekozen. Als je deze documentaire hebt bekeken begrijp je waarom iedereen zo hoog van de toren blaast over een gigantische ring diep onder de Zwitserse grond. Je kunt stilletjes meehopen dat de natuur zijn geheimen binnenkort onthult, of – misschien nog wel interessanter – dat we over een paar maanden zeker weten dat we al die tijd fout zaten.

Higgs: naar het hart van de verbeelding werd uitgezonden door VPRO’s HollandDoc, en is hier te bekijken.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 februari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.