Je leest:

De eerste dinosaurus uit Angola

De eerste dinosaurus uit Angola

Auteur: | 17 maart 2011

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze veldwerk hebben gedaan in Angola. En nog minder dat ze daar een dino hebben gevonden. Inderdaad, de eerste dino uit Angola is gevonden. In gesteenten van een vroegere zeebodem…

Angola heeft nu ook haar eerste, eigen dinosaurus. De vondst is daarnaast spectaculair omdat hij in gesteenten van een vroegere oceaanbodem is aangetroffen. Het verhaal over de dinosaurus uit Angola is gepubliceerd in het tijdschrift Annalen van de Braziliaanse Academie van Wetenschappen. De Nederlander Anne Schulp (Natuurhistorisch Museum Maastricht) werkte mee aan het project.

Hoofdonderzoeker is Octávio Mateus, een Portugese wetenschapper verbonden aan de Universidade Nova de Lisboa. Sinds 2005 graaft een internationaal onderzoeksteam naar resten van gewervelden in Angola, genaamd het ‘PaleoAngola Project’. Mateus vertelt aan Kennislink: “Ons PaleoAngola Project kreeg gestalte gedurende een paleontologisch congres in de VS in 2004, en bestaat uit mijzelf, onderzoekers van de Southern Methodist University in Dallas, VS (Louis Jacobs and Michael Polcyn) en Anne Schulp.”

Zo zag Angolatitan adamastor er vermoedelijk uit.
Karen Carr / PaleoAngola

Sinds de zestiger jaren is er nauwelijks onderzoek gedaan naar fossiele gewervelden uit Angola, ondanks dat ze er relatief veel te vinden zijn. Het onderzoeksteam richtte zich in de afgelopen jaren vooral op gesteenten uit de Krijt periode (145-66 miljoen jaar geleden), afkomstig uit de vroegere oceaan. Ze waren vooral op zoek naar mosasaurussen, die ook in de kalkgesteenten in ons eigen Zuid-Limburg zijn aangetroffen. Anne Schulp hield er een blog over bij toen het gezelschap er afgelopen jaar op veldwerk was.

Dino in zee

In de 90 miljoen jaar oude afzettingen uit het Krijt gelegen aan de Atlantische kust, vond Mateus in 2005 heel verrassend een bot van een dinosaurus. Midden tussen de overblijfselen van in de zee levende mosasaurussen. “Dit was een landdier gevonden in oceaansedimenten,” verduidelijkt Mateus. Sterker nog, dit is het eerste landdier uit het Krijt van Angola.

Hoe de dino daar terecht kwam is mysterieus. Mogelijk in zee gespoeld en uiteindelijk gezonken. Of aangevallen toen de dino aan het zwemmen was. “Leuke optie,” reageert Anne Schulp op de laatste mogelijkheid. Mateus: “We weten niet of het is opgegeten of niet. De zee was vol carnivore mosasaurussen, dus dit beest is mogelijk aangevreten.”

Een illustratie met het karkas van de dino en de andere dieren gevonden in de gesteenten uit het Krijt van Angola.
Fabio Pastori / PaleoAngola

Meer botten

Na de eerste ontdekking werden nog meer botten gevonden. Uiteindelijk werden een schouderblad (scapula), ellepijp (ulna), spaakbeen (radius), opperarmbeen (humerus), en verschillende middenhandsbeentjes aangetroffen. De dino is officieel omgedoopt tot Angolatitan adamastor. Het ‘titan’ in de geslachtsnaam is niet toevallig, want het gaat namelijk om een langnekdino van ongeveer dertien meter lang van kop tot staart.

De ellepijp van de dino, net na de ontdekking ervan.
Octávio Mateus

De dino leefde in een droge omgeving. Niet veel voedsel dus voor deze planteneter. “De Angolatitan adamastor was waarschijnlijk een sauropode aangepast aan een woestijnachtige omgeving vergelijkbaar met die van de huidige woestijnolifanten,” valt in het wetenschappelijke verslag te lezen.

De vondsten van de afgelopen jaren in het verre en dure Angola zijn bijzonder. Naast mosasaurussen en een dino werden ook fossielen van onder meer plesiosauriërs, pterosauriërs, schildpadden, ammonieten, vissen en haaien aangetroffen. Het onderzoek naar gewervelden uit dit deel van de wereld duurt voort.

Referentie:

Mateus et al. Angolatitan adamastor, a new sauropod dinosaur and the first record from Angola. Anais da Academia Brasileira de Ciências 83 (2011) 1-13

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 maart 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.