Je leest:

De DJ als sjamaan

De DJ als sjamaan

Waarom bezoeken mensen housefeesten? Drs. Frauke van Hulten, die zelf regelmatig housefeesten bezocht, studeerde onlangs af op dit onderwerp. Volgens de bestaande literatuur over jongerencultuur is het ervaren van saamhorigheid het belangrijkste motief.

Van Hulten nam een internetenquête af onder 188 jongeren (15-35 jaar) die minimaal twee keer per maand naar een housefeest gaan. Saamhorigheid blijkt weliswaar een belangrijk motief, maar de muziek, het dansen en de mogelijkheid te ontsnappen aan de dagelijkse sleur zijn belangrijker voor housefeestbezoekers. Housefeesten bevatten ook elementen van religieuze rituelen.

“Voor mij betekent het bezoeken van housefeesten enerzijds ontspanning en ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Anderzijds voel ik me op een housefeest heel erg samen omdat je allemaal een liefhebber bent van dezelfde muziek en omdat je er allemaal redelijk hetzelfde uit ziet en je min of meer hetzelfde voelt.”

Van Hulten bestudeerde literatuur over ontkerkelijking en individualisering. Kleding, muziek en inrichting van de feesten hebben overeenkomsten met religieuze rituelen. Veel bezoekers ervaren de vaak massale feesten als een soort spirituele ervaring, met de DJ als sjamaan. Mogelijk dragen housefeesten daarom indirect bij aan gemeenschapszin.

Circa 650.000 mensen bezoeken minstens eenmaal per jaar een housefeest, uiteenlopend van grote feesten als Dance Valley, Sensation en Innercity tot meer alternatieve feesten in bekende clubs. Het is daarmee een van de belangrijkste stromingen in de jongerencultuur.

Van Hulten adviseert de politiek daarom housefeesten serieus te nemen én beter te faciliteren. Bijvoorbeeld door het openbaar vervoer van en naar housefeesten beter te regelen en het testen van drugs, zoals XTC-pillen mogelijk te maken.

Dit artikel is een publicatie van Vrije Universiteit Amsterdam (VU).
© Vrije Universiteit Amsterdam (VU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 november 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.