Straks is het eindelijk mogelijk om met het DNA-spoor wat een dader achterlaat, de oogkleur van die persoon te achterhalen. Opsporingsonderzoek kan hierdoor efficiënter en effectiever worden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat het onderzoek mede mogelijk heeft gemaakt, is erg blij met de resultaten, omdat in het onderzoek specifiek is gekeken naar de oogkleur van de Nederlandse bevolking.
Veel variatie
Wetenschappers zijn al jaren bezig met het zoeken naar een gen dat de grote variatie in oogkleur bij Europeanen kan verklaren. Van alle mensen zijn Europeanen namelijk het meest divers qua uiterlijke kenmerken, waarvan oogkleur een voorbeeld is. Nu het gen gevonden is, blijkt dat er een heleboel kleine variaties voorkomen die een grote invloed hebben op de oogkleur van de persoon.
De erfelijkheid van oogkleur
De overerving van oogkleur zit heel ingewikkeld in elkaar. Er zijn een heleboel genen bij betrokken die samen bepalen wat de kleur van het oog wordt. Er zijn twee belangrijke genen waar wel het een en ander over bekend is. Dit zijn het ‘bruin of blauw’ type gen en het ‘groen of blauw’ type gen. Van beide genen krijg je een kopie van je vader en een kopie van je moeder mee.
Verder is bekend dat de kleur bruin dominant is over de kleuren groen en blauw. En groen is weer dominant over blauw. Toch is dit niet het hele verhaal. Ouders die allebei blauwe ogen hebben, kunnen bijvoorbeeld wel een kind met bruine ogen krijgen. En sommige mensen hebben ook grijze ogen. De kleine variaties in het gen dat nu gevonden is, zouden hier wel eens een verklaring voor kunnen geven.
Het NFI, dat het onderzoek mede mogelijk heeft gemaakt, is erg blij met de resultaten, omdat in het onderzoek specifiek is gekeken naar de oogkleur van de Nederlandse bevolking.
Zie ook:
- Wiskundigen spelen CSI (Kennislinkartikel)
- Absoluut bewijs is altijd verdacht (Kennislinkartikel van Bionieuws)
- ‘Onmiskenbare fouten’ in Schiedammer moordzaak (Kennislinkartikel)
- Forensische psychologie (Kennislinkdossier)