Je leest:

Cybersekscampagne van start

Cybersekscampagne van start

Auteur: | 6 juli 2006

Op 5 juli ging de cybersekscampagne ‘Internetseks, daar kun je goed ziek van zijn’ van start. Deze op jongeren gerichte campagne waarschuwt voor de seksuele risico’s die verbonden zijn aan internet. De campagne baseert zich op resultaten van het onderzoek waarin gesproken werd van de nieuwe seksuele revolutie op internet. Met die seksuele revolutie blijkt het wel mee te vallen, maar dat neemt niet weg dat het gebruik van internet (en webcams in het bijzonder) risico’s met zich mee brengt.

Op 5 juli ging de cybersekscampagne ‘Internetseks, daar kun je goed ziek van zijn’ van start. Deze op jongeren gerichte campagne waarschuwt voor de seksuele risico’s die verbonden zijn aan internet. De verhalen van meisjes die een print van hun ontklede lichaam terugvonden op het prikbord op school of op internet zijn bekend. Met de nieuwe campagne heeft dit onaangename verschijnsel zelfs een naam: ‘Hebdertieten’ (te lezen als heb-d’r-tieten). Daarnaast benoemd de campagne nog een aantal internet SOA’s. Een ‘gluiper’ bijvoorbeeld heb je als je met iemand chat die zich als iemand anders voordoet. En ‘geilzucht’ slaat op iemand die masturbeert voor zijn webcam terwijl je daar niet op zit te wachten maar wel naar aan het kijken bent.

De organisatoren van de campagne waaronder MSN, MTV, BNN en Sugababes vinden het vooral een veilig vrijen campagne voor het internet. “De meeste jongeren kennen de regels van de romantische interactie tussen jongens en meiden, maar een deel is niet op de hoogte. Een groot deel weet bijvoorbeeld niet dat je webcambeelden als filmpje kunt opnemen en dat zo’n filmpje kan worden verspreid”, zegt Remco Pijpers, campagnecoördinator van de stichting Mijn Kind Online op Nu.nl. “Met deze campagne hopen we jongeren iets te leren en ze aan het denken te zetten over hun eigen seksuele grenzen op het internet. En die van een ander.”

Webcams zijn leuk, maar kunnen ook voor onverwachte (en ongewenste) verrassingen zorgen. Zo kun je er ‘hebdertieten’ van krijgen als iemand stiekem beelden van je opneemt en verspreid op school of internet. En voor je het weet heb je last van ‘geilzucht’ en begint je chatpartner zich zomaar af te trekken zonder dat je daar om gevraagd hebt.

Cyberseksrevolutie?

Maar hoe zit het nu met die seksuele grenzen en cyberseks onder jongeren? Eerdere berichten van de Rutgers Nisso Groep en Ouders Online dat een kwart van de jongeren aan cyberseks doen en dat er sprake is van een nieuwe seksuele revolutie onder deze generatie lijken bij nader inzien overdreven. Dit blijkt alleen te gelden voor bezoekers van de populaire profielsites Sugababes/Superdudes en Partypeeps. Deze sites staan bekend om hun uitdagende en seksuele karakter.

Uit een eerder onderzoek van de Rutgers Nisso Groep uit 2005 blijkt dat dit percentage een stuk lager ligt als je naar alle jongeren kijkt. Daaruit bleek namelijk dat 1 op de 10 jongens en 1 op de 20 meisjes wel eens aan cyberseks doet. Of dit percentage al dan niet is toegenomen de afgelopen jaren is niet bekend. Om van een cyberseksrevolutie te spreken is dan ook voorbarig. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het bijzonder vervelend is om afbeeldingen van je blote lichaam op school aan te treffen of om iemand zichzelf te zien bevredigen terwijl jij eigenlijk wilde kletsen over muziek.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 juli 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.