In Nederland presteren allochtone studenten gemiddeld zo’n twintig procent slechter dan autochtone studenten. Dat kan natuurlijk aan van alles en nog wat liggen. Denk maar aan bijvoorbeeld taalproblemen of culturele verschillen die niet rijmen met het dagelijks leven van de studie. Maar het kan ook te maken hebben met het gevoel dat je als buitenstaander gewoon niet hoort bij de rest van de studenten. Je bent niet op de goede plek, of je voelt je buitengesloten.

In Amerika, waar het verschil tussen een blanke en donkere huidskleur sociaal gezien een veel grotere rol speelt dan hier, is dat laatste zeker denkbaar. Nieuw onderzoek van Amerikaanse psychologen Gregory Walton en Geoffrey Cohen laat in het vooraanstaande tijdschrift Science zien dat een buitengesloten gevoel inderdaad schoolprestaties verslechtert, en dat je je er zelfs ongezonder door voelt. Het goede nieuws is dat een korte cursus aan het begin van de studie dat probleem grotendeels oplost.
Walton en Cohen volgden drie jaar lang 92 studenten. Maar liefst 49 van deze studenten waren donker gekleurde Afro-Amerikanen, de andere 43 waren blanke Amerikanen van Europese oorsprong. De helft van elk van deze studenten kreeg een cursus over het gevoel van buitengesloten zijn, de andere helft niet.
De eerstejaarsstudenten die de cursus kregen, lazen een verzonnen onderzoek waarin stond dat de meeste studenten die aanvankelijk een buitengesloten gevoel ervaren, deze na enkele weken al kwijtraken.
Verder moesten de eerstejaarsstudenten een stukje schrijven over hun eigen gevoelens en hierover een korte presentatie geven. Walton en Cohen vertelden hen dat het filmpje bedoeld was voor toekomstige eerstejaarsstudenten, zodat ook zij zich kunnen beseffen dat een buitengesloten gevoel erg normaal is.
De cursus hielp. Tijdens de eerste drie studiejaren bleek het gemiddelde schoolcijfer van de Afro-Amerikaanse studenten die de cursus hadden gevolgd, telkens gemiddeld hoger uit te vallen dan die van Afro-Amerikaanse studenten die de cursus niet hadden gevolgd. Dat verschil is niet bijster groot – 0,3 punten meer op een schaal van 0 tot 4 – maar het was de hele periode van 3 jaar zichtbaar. Qua cijfers zelf presteerden Afro-Amerikanen die de cursus hadden gevolgd grofweg evenzogoed als hun blanke studiegenoten.

Hoewel het effect van de cursus op de schoolprestaties slechts bescheiden positief mag heten, blijkt dat de gevoelens van de Afro-Amerikaanse studenten er sterk door verbeterden. Dat ontdekten Walton en Cohen via een enquête die ze aan het eind van het derde studiejaar uitdeelden. In de enquête zaten uitspraken als: ‘wanneer er iets slechts gebeurt, krijg ik het gevoel dat ik niet op deze school thuishoor’, waarop de studenten dan moesten reageren. De Afro-Amerikaanse studenten met een cursus achter de rug waren minder onzeker, voelden zich minder buitengesloten en zelfs gezonder dan Afro-Amerikanen die het zonder cursus moesten stellen.
Saillant detail: de studenten hadden helemaal niet het gevoel dat hun positievere emoties ook maar iets te maken hadden met de cursus. Hoewel de meeste studenten zich herinnerden de cursus te hebben gevolgd, zei slechts 14 procent dat ze er iets aan had gehad.
Zie ook
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/racisme/sociale-integratie/sociale-bindingen/index.atom?m=of", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}