Je leest:

Cultuurfondsprijs voor taalkundige

Cultuurfondsprijs voor taalkundige

Auteur: | 13 september 2006

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen 2006 gaat dit jaar naar taalkundige Nicoline van der Sijs. Zij is redacteur bij verschillende woordenboeken en heeft veel geschreven over de etymologie en geschiedenis van het Nederlands.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor de Geesteswetenschappen 2006 gaat dit jaar naar taalkundige Nicoline van der Sijs. Het fonds liet dat woensdag weten. De prijs, een geldbedrag van 50.000 euro, wordt op 6 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Nicoline van der Sijs is redacteur bij Van Dale Lexicografie voor diverse woordenboeken, waaronder de Grote Van Dale, hoofdredacteur van het Etymologisch woordenboek en redacteur van ‘Trefwoord’, tijdschrift op het gebied van lexicografie en lexicologie.

Van der Sijs is gepromoveerd in de Slavische taal- en letterkunde. In 2001 verscheen onder de titel Chronologisch woordenboek. De ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen haar promotieonderzoek, waarvoor zij de geschiedenis van 18.000 hedendaagse Nederlandse woorden onderzocht. Daarnaast heeft zij nog een aantal boeken op haar naam staan over de etymologie en geschiedenis van het Nederlands.

Vragen als: Waar komt onze standaardtaal vandaan? en: Wie heeft de taalregeltjes bedacht die wij op school moeten leren? komen in het boek Taal als mensenwerk (2004) aan de orde. Ook schreef ze over Nederlandse leenwoorden: woorden die het Nederlands heeft overgenomen uit andere talen, maar ook woorden die het Nederlands heeft uitgeleend aan andere talen, te vinden in het Klein uitleenwoordenboek (2006).

In haar boek Taal als mensenwerk stelt Van der Sijs dat de invloed van de Vlaamse dialecten op de standaardtaal minimaal is geweest. De invloed van het Duits op het ABN is volgens Van der Sijs veel groter dan eerder werd aangenomen.

In 2001 kreeg zij de ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor het hertalen van historische teksten. Bij de prijstoekenning werd Van der Sijs geroemd om het toegankelijk maken van de teksten voor een groter publiek “waar zij eerst slechts toegankelijk waren voor vakmensen op het terrein van taalkunde”.

Volgens de jury van het Prins Bernard Cultuurfonds is Nicoline van der Sijs een ideale prijswinnaar. ,,Haar wetenschappelijk werk op het gebied van de etymologie en de geschiedenis van de Nederlandse taal is niet alleen vernieuwend maar ook inspirerend. Ze weet daarnaast met tal van boeken en artikelen een groot publiek te bereiken met belangstelling voor de eigen taal en de ontwikkelingen daarin.’’

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 september 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.