De westerse wereld is in een ongekend diepe economische crisis beland na jaren van matige groei (moet gezegd dat de groei wel behoorlijk stabiel was). In Azië daarentegen zijn verschillende landen onstuimig gegroeid. China bijvoorbeeld kende een inkomensgroei van meer dan vijf procent (ondanks dalende exporten en toenemende sociale onrust). Azië heeft op drie belangrijke vlakken een voorsprong op de westerse economieën.
…Azië biedt kwaliteit én is goedkoop. Zeker tijdens en na de kredietcrisis maakt dát het verschil… (bron foto: Edward Burtynsky)
110 procent
Allereerst is er die technologische verfijning. “Er is een sterke drive om dingen steeds beter te maken en om dingen te ontwikkelen waar de mensen behoefte aan hebben”, zegt Segers op de website van de RUG. Als tweede is er het grote concurrentievoordeel van de arbeidsmoraal. Segers: “De arbeidsmoraal is daar heel anders dan bij ons. Ze doen niet voor negentig procent hun best, maar voor honderdtien. De loyaliteit is enorm, zowel aan de werkgever als aan de opgedragen taken. Een derde – heel belangrijk – concurrentievoordeel is natuurlijk de lage loonkosten. Ook Japan kan wat dat betreft niet op tegen China en andere ‘nieuwe’ Aziatische landen zoals Taiwan, Singapore, Zuid-Korea en India. Maar Japan profiteert weer geweldig door outsourcing (het uitbesteden van taken) naar andere Aziatische landen. Azië biedt kwaliteit én is goedkoop. Zeker tijdens en na de kredietcrisis maakt dát het verschil.”
Politieke hobbel
Een stevige hobbel op de weg naar Aziatische overheersing is de politieke relatie tussen de verschillende landen in de Aziatische regio. De Tweede Wereldoorlog is nooit volledig verwerkt – denk vooral aan de gewelddadige wijze waarop Japan China in zijn greep hield. De kredietcrisis is volgens Segers een ideale gelegenheid om de broze politieke banden onderling te versterken. “Het gaat er niet om hoe je de crisis ingaat, maar om hoe je er uitkomt.”
Rien T. Segers is hoogleraar bedrijfscultuur en directeur van het Center for Japanese Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maandag 9 februari leidt hij in Groningen een (Engelstalig) symposium over de Aziatisering van de wereld in de 21e eeuw. De twee hoofd gastsprekers zijn Laurens-Jan Brinkhorst (oud-minister van Economische Zaken en oud-vice-premier; hoogleraar rechten in Leiden) en Hisashi Owada (oud-topdiplomaat van Japan en nu rechter aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag).