Je leest:

Contactlens wordt lcd-scherm

Contactlens wordt lcd-scherm

Auteur: | 11 december 2012

Hier krijg je letterlijk dollartekens van in je ogen. Vlaamse wetenschappers slaagden erin een lcd-scherm te maken in een contactlens. Als voorbeeld lieten ze een dollarteken afbeelden. Een voorbode voor een veelbelovende toekomst?

Een voorbeeld van een app voor de smartphone waarbij extra informatie over de omgeving verschijnt.
Wikimedia Commons

Net als de auto voorbij rijdt zie je een tekstwolkje met de prijs en energieverbruik verschijnen. Bij het huis dat te koop staat begint een vraagprijs te knipperen. En bij de school op de hoek verschijnt het laatste nieuws in een digitaal prikbord. Dit idee, dat je extra informatie over je omgeving ziet verschijnen, kennen we als augmented reality. Er bestaan apps voor de smartphone die dit al kunnen. Maar echt bijzonder wordt het als je zulke informatie direct op je ooglens geprojecteerd krijgt. Zodat je als een soort Terminator de omgeving in je op kan nemen.

Dollartekens in je ogen

Een team wetenschappers van de Universiteit Gent en micro-elektronicabedrijf Imec hebben dit toekomstbeeld wellicht een stap dichterbij gebracht. Ze hebben een contactlens ontwikkeld waar een lcd-scherm is ingebouwd. Het is vooralsnog een demonstratiemodel, het scherm kan slechts eenvoudige patronen weergeven. Het oogt vergelijkbaar als het scherm van een zakrekenmachine. Toch hinten de onderzoekers stiekem op hoge verwachtingen, gezien de afbeelding van een dollarteken op de lens ter demonstratie. In tekenfilms hebben personen dollartekens in hun ogen als ze dromen van veel geld.

Het demonstratiemodel van de Vlaamse onderzoekers bevat een dollarteken. Dromen ze al van het grote geld dat hun creatie kan opleveren?
Universiteit Gent

Een jaar geleden presenteerden Amerikaanse en Finse onderzoekers een contactlens die een led-scherm bevatte. Het aantal pixels op een led-scherm is echter beperkt. In tegenstelling tot een led-scherm kan bij een lcd-scherm het hele oppervlak gevuld worden met pixels. De grootste uitdaging was volgens teamleider Jelle de Smet dan ook om een lcd-scherm in een dunne, flexibele bolvorm te maken. Tot nu toe waren lcd-schermen altijd vlak. Ze hebben nieuwe onderdelen ontworpen die ook onder extreme buiging de vloeibare kristallen hun werk konden laten doen.

Bekijk een filmpje van het prototype.

Iriskleur aanpassen

De onderzoekers zien toepassingen in bijvoorbeeld de geneeskunde of de cosmetica. Zo zou de lens de kleur van de iris naar wens kunnen aanpassen, of als kunstmatige iris dienen die de hoeveelheid licht regelt dat op het op netvlies, in het geval iemands eigen iris beschadigd is. Daartoe moet nog wel het een en ander gebeuren. Zo moet het aantal pixels verder verhoogd worden, en zal de lens volledig draadloos en autonoom moeten kunnen werken.

In sommige auto’s is het al mogelijk een ‘heads-up display’ op je voorruit te projecteren.
Wikimedia Commons

Op de lange termijn hopen de onderzoekers de lens te kunnen gebruiken als een zogeheten heads-up display (HUD), een concept uit computergames waarbij spelers, vaak in shooters, extra informatie over hun omgeving zien (als een soort Terminator dus). Dan zal het team eerst de lens zo moeten bewerken dat deze beelden projecteert in het gezichtsveld. Op dit moment kun je namelijk niet zien wat erop wordt afgebeeld als je de lens zou dragen. Kortom, nog een lange weg te gaan voor we een HUD op onze oogbol kunnen installeren. Maar onze zuiderburen laten zien dat we goed onderweg zijn.

Lees meer over beeldschermtechniek op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/beeldscherm/lcd/display/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 december 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.