Je leest:

Contactlens geeft medicijn af

Contactlens geeft medicijn af

Auteur: | 22 juli 2009

Speciale contactlenzen die gedurende de dag een constante hoeveelheid medicijn afgeven, gaan de concurrentie aan met de ouderwetse oogdruppels. Een prototype van de lens wordt in de komende jaren uitvoerig getest door de Amerikaanse wetenschappers die de techniek ontwikkelden.

Mensen met droge ogen en andere oogziekten moet vaak meerdere keren per dag met oogdruppels in de weer. Deze vorm van behandeling is niet alleen erg lastig voor patiënten, maar ook zeer inefficiënt. Door knipperen en tranen tijdens het toedienen van oogdruppels komt slechts één tot zeven procent van het medicijn daadwerkelijk in het oog terecht. De oplossing? Contactlenzen die het medicijn met regelmaat afgeven.

Druppelen is een zeer inefficiënte manier van behandelen. Door knipperen en tranen tijdens het toedienen van oogdruppels komt er maar heel weinig medicijn in het oog terecht.
Lars Andreas, Wikimedia Commons

Twee lagen

Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Verschillende wetenschappers zijn er al in geslaagd om contactlenzen te ontwikkelen die medicijnstoffen afgeven. Het grote probleem zit hem in de continuïteit van de afgifte. De meeste lenzen pompen het oog de eerste paar uur vol met medicijn en vallen daarna stil. Aan het eind van een standaard werkdag zou de afgifte van zo’n lens nog maar zo klein zijn dat het zijn therapeutische werking heeft verloren.

Zo ziet het prototype van de medicijnafgevende contactlens eruit. De lens bestaat uit twee lagen hydrogel met daartussen een stukje polymeer dat het medicijn draagt.
Association for Research in Vision and Ophthalmology

Een team van Amerikaanse wetenschappers lijkt nu de oplossing te hebben gevonden. Zij ontwikkelden een lens die, tot honderd dagen lang, een constante hoeveelheid medicijn afgeeft aan het oog. Het prototype van de lens bestaat uit twee lagen van hydrogel (pHEMA). Daartussen bevindt zich een biologisch afbreekbaar stukje polymeer (PLGA) dat het medicijn draagt. Om de dosis van het medicijn aan te passen, moet het stukje PLGA worden vervangen.

Veilig voor het oog

De werking van de lens werd al getest in het laboratorium. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van het medicijn ciprofloxazine, een antibioticum dat vaak in oogdruppels zit. Uit de lens komt voldoende medicijn vrij om de Staphylococcus aureus bacterie lange tijd onder controle te houden. Met deze ontwikkeling lijken de medicijnafgevende contactlenzen klaar voor de markt. De Amerikanen hebben dan ook al een patent aangevraagd op hun lens.

Het gebruik van pHEMA en PLGA geeft geen problemen. Beide stoffen zijn uitvoerig getest en worden momenteel al in verschillende producten verwerkt. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn de stoffen, bij een maximum gebruik van dertig dagen, veilig voor het oog. De wetenschappers zijn al begonnen met het testen van de lenzen bij dieren. Wanneer dat succesvol is, volgt onderzoek bij menselijke proefpersonen zo snel mogelijk.

Bronnen

A drug-eluting contact lens (Joseph Ciolino e.a.), Investigative Ophthalmology and Visual Science, juli 2009

Zie ook

Lenzen onder de loep (Kennislinkartikel van Cicero)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 juli 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.