Je leest:

Consument voorspelt inflatie correct

Consument voorspelt inflatie correct

Auteur: | 27 augustus 2008

Uit onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt dat consumenten in gewone huishoudens de toename van de inflatie even goed voorspellen als professionele economen. Economische statistieken zoals werkloosheid, groeiende geldstromen en wisselkoersen zijn even betrouwbaar als de informatie die een consument wekelijks uit de kassabon haalt. Mensen baseren grote beslissingen zoals het kopen van een huis vaak op de verwachte toename van de inflatie.

Een studie economie is niet nodig om te bedenken wanneer de melk duurder wordt. Een studie onder vijfhonderd Amerikaanse huishoudens wijst uit dat consumenten met hun gevoel in de goede richting zitten als het aankomt op het voorspellen van inflatie. Gemiddeld zitten de ondervraagden er 1,3 procent naast, maar volgens Lloyd Thomas, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Kansas, waren de afwijkingen niet consequent. “De consumenten zaten niet steeds 1,3 procent boven of 1,3 procent onder de inflatie. Er zat geen trend in de afwijkingen.”

Consumenten in gewone huishoudens voorspellen de toename van de inflatie even goed als professionele economen. Ingewikkelde economische modellen doen het niet beter dan een blik op de wekelijkse kassabon.

Terughoudender

Stijging van de inflatie beïnvloedt de economie op alle fronten, van salarisverhogingen tot rentestijgingen. Een hoge inflatie betekent dat bedrijven minder geld steken in onderzoek, investeerders terughoudender zijn en mensen in het algemeen hun geld onhandig besteden. Volgens Thomas besteden vakbonden bijvoorbeeld veel meer tijd en geld aan onderhandelingen als de inflatie hoog is. Daarom is het belangrijk voor overheden en bedrijven om eventuele stijgingen ver van tevoren aan te zien komen.

Dit onderzoek wijst uit dat economische modellen voor het voorspellen van inflatie nog een lange weg te gaan hebben. Tot die tijd kunnen overheden het net zo goed aan de kassa vragen. Thomas: “Dit betekent dat economen hun voorspellingen moeten verbeteren… of in elk geval wat minder hoog van de toren moeten blazen.”

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.