Je leest:

Collegegast

Collegegast

Auteur: | 26 oktober 2011

De universiteit: niet alleen een plek voor baanbrekend onderzoek, maar ook een ware opleidingsfabriek. Wie zijn de kneders en vormers van de nieuwe generatie academici? Waar hangen studenten aan de lippen van hun docent, en waar vallen ze in slaap? Kennislink neemt de proef op de som en gaat terug naar de collegebanken.

Een open dag is leuk. Je krijgt mooie folders, enthousiaste praatjes en een rooskleurige toekomst voorgeschoteld. Maar hoe het er nu echt op een opleiding aan toe gaat, blijft vaak gissen. Wie zijn de docenten? Waar gaan colleges over? En net zo belangrijk, is de koffie lekker?

In een onregelmatige serie bezoekt Kennislink colleges van verschillende vakgebieden, op verschillende universiteiten. Op zoek naar uitmuntende docenten en falende koffiezetapparaten.

Bouke van Balen

Aardwetenschappen (VU)

Begin 2016 zitten we in de collegebanken bij Guido van der Werf, docent aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij daagt zijn studenten uit ook eens andermans standpunt te verdedigen: “Ik probeer studenten naast de wetenschappelijke basis ook een eigen mening te geven.”

Imperatief programmeren (RUG)

Eind 2015 bezoeken we het college van Arnold Meijster, docent kunstmatige intelligentie: “Een college moet geen cabaretvoorstelling worden, maar een beetje show mag wel. Het komt de aandacht en interactie in de zaal ten goede.”

Bouke van Balen

Logica (Rijksuniversiteit Groningen)

Studiejaar 2015 bezoeken we het college van Rineke Verbrugge, hoogleraar logica en cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Ik vind een college geslaagd als de studenten na afloop de stof die ze eerst niet onder de knie konden krijgen, begrijpen en durven toe te passen.”

Marjolein Overmeer

Oud Fries (Universiteit Leiden)

Studiejaar 2012 volgen we college bij Rolf Bremmer, mediëvist aan de Universiteit Leiden. “Cultuurgeschiedenis leert je anders kijken naar je eigen cultuur. Je vraagt je af hoe raar we eigenlijk zijn.” Bremmer vergelijkt vooral graag met de cultuur van de Oude Friezen.

Bestuurskunde (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Fris en uitgeslapen stapten we binnen bij Menno Fenger, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “De waarde van hoorcolleges wordt werkelijk overschat. Slechts vijf procent van wat ik tijdens een college vertel, zal blijven hangen.”

Withonef

Antropologie (Vrije Universiteit)

Vlak voor de zomervakantie van 2011 bezoeken we het college van Freek Colombijn, cultureel antropoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Als een student de universiteit een school noemt, of een college een les, dan corrigeer ik hem. Universitair onderwijs is bijzonder.”

Meer inspiratie voor je studiekeuze doe je op bij Faces of Science waar jonge wetenschappers vertellen over wat het is om wetenschapper te zijn in hun vakgebied.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 oktober 2011

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.