Je leest:

Cholesterolkristallen in het bloed

Cholesterolkristallen in het bloed

Auteur: | 27 maart 2009

Cholesterolkristallen spelen mogelijk een belangrijke rol in het ontstaan van hartaanvallen en beroertes. De kristallen scheuren een plaque open en beschadigen de bloedvatwand waardoor een gevaarlijke of dodelijke situatie ontstaat. De impact van cholesterolkristallen in nooit eerder opgevallen omdat weefsel na het overlijden van een persoon bewaard wordt in een alcoholoplossing. Alcohol breekt cholesterolkristallen af. De ontdekking van de rol van cholesterolkristallen kan de manier waarop artsen en wetenschappers naar hart- en vaatziekten kijken drastisch veranderen.

Kristallisatie van cholesterol is een mogelijke oorzaak van hartaanvallen en beroertes. Dat beweert cardioloog George Abela van de Michigan State University in het aprilnummer van vakblad American Journal of Cardiology. De kristallen scheuren een plaque open en beschadigen de bloedvatwand waardoor een gevaarlijke of dodelijke situatie ontstaat.

Een hartaanval ontstaat langzaam dankzij een proces dat bekend staat als atherosclerose. Vetachtige stoffen blijven daarbij plakken aan de wand van bloedvaten en vormen uiteindelijk een plaque. Zo’n plaque bestaat uit een zachte kern van cholesterol en vetachtige cellen, een kapje bestaande uit spiercellen en daaromheen liggen vaak ontstekingscellen. Soms groeit een plaque zo sterk aan dat deze het hele bloedvat afsluit. Het komt echter vaker voor dat een plaque scheurt, waardoor de inhoud vrijkomt en kleinere bloedvaten plotseling verstopt raken. Ontstekingscellen worden op dit moment aangewezen als de veroorzaker van dit scheuren, maar is dat wel terecht?

Kapje doorboren

Abela denkt van niet. “In het oog vinden artsen soms schadelijke cholesterolkristallen. Ook in bloedvaten van overleden mensen worden weleens cholesterolkristallen aangetroffen, maar deze zijn nooit in verband gebracht met het scheuren van de plaque. Zo kwam ik op het idee om een theorie in bloedvaten te testen.” Daarvoor moest de cardioloog eerst bewijzen dat vloeibaar cholesterol kan kristalliseren en daarbij ook nog eens uitzetten. Abela loste cholesterolpoeder op, smolt het mengsel en liet het daarna afkoelen bij kamertemperatuur. Hij zag het cholesterol inderdaad kristalliseren en het volume nam tijdens dit proces met 45 procent toe. Onder de microscoop zag hij zowel lange, naaldachtige als platte kristallen ontstaan.

Opnamen van cholesterolkristallen die cardioloog Abela aantrof in de bloedvaten van patiënten die overleden aan een hartaanval. Afbeelding: Michigan State University. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Tijdens vervolgonderzoek bekeek Abela het gedrag van kristallen in de bloedvaten van mensen die aan een hartaanval overleden. De cholesterolkristallen scheuren de plaque open doordat zij het relatief harde kapje wegduwen of doorboren. Kristallen verspreiden zich vervolgens door de bloedvaten en beschadigen de bloedvatwand ook op andere plekken. Dit zorgt ervoor dat het menselijke verdedigingssysteem in actie komt. Met factoren die het bloed stollen, probeert het lichaam de schade te herstellen. Het is de ophoping van bloedstolsels die uiteindelijk zorgt voor een gevaarlijke of dodelijke situatie. Waarom is de impact van cholesterolkristallen nooit eerder opgevallen?

Gezonde scepsis

Abela: “Dat heeft te maken met de alcoholoplossing waarin weefsel na de dood van een patiënt bewaard wordt. Alcohol lost de cholesterolkristallen op waardoor ze niet meer zichtbaar zijn.” Voor zijn onderzoek gebruikte de cardioloog een vacuümdroog methode, zodat de kristallen bewaard bleven. Dit leverde hem een doorbraak op. “Een nieuwe of unieke gebeurtenis wordt in de medische wereld steeds met gezonde scepsis ontvangen. Deze waarnemingen verklaren echter een aantal zaken waarop we eerst geen antwoord hadden. De resultaten van het onderzoek kunnen de manier waarop artsen en wetenschappers naar hartziekten kijken drastisch veranderen.”

Cardioloog Abela begrijpt het als zijn onderzoek in de medische wereld met gezonde scepsis wordt ontvangen. “Dat gebeurt steeds wanneer er iets nieuws of unieks ontdekt wordt”. Het onderzoek levert verklaringen voor een aantal zaken waarop we eerst geen antwoord hadden en kan de manier waarop artsen en wetenschappers naar hartziekten kijken drastisch veranderen. Afbeelding: Michigan State University

Alcohol breekt cholesterolkristallen af. Vandaar dat alcohol in beperkte hoeveelheden lijkt te beschermen tegen het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ook de onvoorspelbare aard van een hartaanval is te wijten aan cholesterolkristallen. Het tijdstip van kristallisatie hangt namelijk van een heleboel factoren af. De concentratie cholesterol, de pH, de temperatuur en de bloeddruk hebben allemaal invloed op het moment dat een plaque gaat scheuren.

Bronnen:

Effect of Cholesterol Crystals on Plaques and Intima in Arteries of Patients With Acute Coronary and Cerebrovascular Syndromes (George Abela et al.), American Journal of Cardiology, april 2009

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.