Je leest:

Chocolade als medicijn

Chocolade als medicijn

Auteur: | 1 augustus 2005

Het Amerikaanse snoepconcern Mars praat met enkele grote farmacieconcerns over het ontwikkelen van geneesmiddelen op basis van heilzame bestanddelen van cacao. Mars maakte de plannen maandag bekend op een congres van wetenschappers en medici in Zwitserland. Volgens de fabrikant van onder meer chocoladerepen zijn er steeds meer aanwijzingen dat de zogenoemde flavanolen, ook aanwezig in rode wijn en groene thee, kunnen helpen tegen suikerziekte, hersenbloedingen en vaatziekten.

Op het congres sprak hoogleraar Norm Hollenberg van de Harvard Medical School, die met Mars heeft samengewerkt aan onderzoek naar cacao, van "een wetenschappelijke doorbraak die heel goed kan leiden tot een medische doorbraak’’. Volgens Mars zijn voor het eerst de specifieke flavanolmoleculen in cacao geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de heilzame werking. Het concern is met farmaciebedrijven in gesprek over een licentieovereenkomst of een gezamenlijke onderneming voor synthetische productie van de stoffen.

Chocola heb je in vele variaties, maar voor je gezondheid moet je pure chocolade hebben.

Het gunstige effect van flavonolen is een gevolg van hun bloedverdunnende eigenschappen. Ze gedragen zich wat dat betreft in het lichaam ongeveer hetzelfde als aspirine. Er worden dan ook dezelfde gunstige effecten van verwacht, zoals een verlaagde bloeddruk en verminderde kas op hart- en vaatziekten. Daarnaast blijken ze ook de bloedtoevoer aan de hersenen te stimuleren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de behandeling van dementie en hersenbloedingen. Ook bij suikerziekte lijken positieve effecten op te treden.

Cacoabonen in hun peul.

Voor je gezondheid moet je wel kiezen voor pure chocola. De effecten van melkchocola zijn veel minder gunstig en witte chocola is al helemaal niet gezond. Bij een groep van 20 vrijwilligers is al gemeten dat pure chocola het cholesterolniveau en de bloeddruk verbetert. Een ander ingrediënt van chocola, theobromine, wordt op dit moment ook onderzocht op zijn medische werking. Deze stof, die verwant is aan caffeïne, lijkt te werken tegen hardnekkige hoestbuien. Voor echt overtuigende claims is echter nog veel meer onderzoek nodig. Onderzoek dat Mars ongetwijfeld zal financieren en waarvan we de resultaten zo snel mogelijk in de winkel zullen zien liggen…

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 augustus 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.