Je leest:

Chip voor screening van medicijnen

Chip voor screening van medicijnen

Hoe een medicijn in het lichaam reageert tot verschillende stoffen, is nu na te bootsen in een speciale vloeistofchip, ontwikkeld aan de Universiteit Twente. Deze geminiaturiseerde elektrochemische cel maakt snelle screening van nieuwe medicijnen mogelijk. Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT presenteren de chip in het internationaal toonaangevende blad ‘Lab on a Chip’.

De chip is een extreem kleine elektrochemische cel: een cel waarin chemische reacties worden nagebootst die ook plaatsvinden in het menselijk lichaam. Het belangrijkste vloeistofkanaal van de chip heeft een inhoud van slechts 9,6 nanoliter (een nanoliter is een miljardste liter).

Snelle screening van nieuwe medicijnen

Als een medicijn wordt toegevoegd aan de vloeistof in het kanaal, zal het door oxidatie verschillende bestanddelen gaan vormen. Via spanningsvariaties op de minuscule elektroden zijn de chemische reacties in de cel te sturen. Het voordeel van de kleine afmetingen – de cel is zo’n duizend maal kleiner dan gangbare elektrochemische cellen – is volgens onderzoeker Mathieu Odijk dat heel kleine samples volstaan voor het uitvoeren van een volledige test.

Foto van de chip, met de in- en uitgangen voor vloeistoffen, het W-vormige vloeistofkanaal en de verschillende elektroden.
Universiteit Twente

Met de nieuwe cel heeft Odijk al proeven gedaan met het anti-malariamiddel amodiaquine. De verschillende reactieproducten ziet hij keurig terug, door de cel te koppelen aan externe meetapparatuur: een vloeistofchromatograaf en een massaspectrometer. Om er een compleet en toch zeer compact meetsysteem van te maken, wil Odijk ook graag onderdelen van deze meetinstrumenten integreren op de chip. Dat zal een belangrijke volgende stap in zijn onderzoek zijn.

Schematische weergave van de chip.
Universiteit Twente

Het onderzoek is uitgevoerd in de BIOS Lab-on-a-chip groep, die deel uitmaakt van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. De onderzoekers hebben samengewerkt met het Institute of Inorganic and Analytical Chemistry van de universiteit van Münster

Zie ook:

Vloeistofchip spoort bijwerking medicijnen op (Artikel van UT-Nieuws)

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Twente (UT).
© Universiteit Twente (UT), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.