Je leest:

China op zoek naar oudste ijs

China op zoek naar oudste ijs

Auteur: | 11 januari 2009

China opent op 28 januari de nieuwe basis Kunlun in centraal Antarctica. IJsboringen kunnen klimaatgegevens opleveren tot 1,5 miljoen jaar oud, 700.000 jaar ouder dan het huidige record.

China is een snel groeiende wereldmacht en ook op wetenschapsgebied worden de Chinezen steeds belangrijker. China opent binnenkort een basis op centraal Antarctica om naar het oudste ijs op zoek te gaan. De klimaatgeschiedenis uit ijskernen moet zo flink verlengd worden. Ook astronomisch onderzoek zal plaatsvinden.

Het belangrijkste doel is om het oudste ijs ter wereld aan te boren in Dome A. Dat moet mogelijk zijn vanwege de dikte van de ijskap op locatie en omdat er jaarlijks minder sneeuw valt dan elders op Antarctica. Elk jaar komt er een laagje sneeuw bij dat uiteindelijk wordt omgezet in ijs met daarin luchtbelletjes met de atmosferische samenstelling. Zo kunnen wetenschappers als het ware ‘terugtellen’. Uit de ijslagen moeten klimaatgegevens ouder dan 800.000 jaar verzameld worden. Die 0,8 miljoen is tot nu toe het record. De ijskern daarvan is geboord in de Antarctische ‘Dome C’ en ging tot 3200 m diep. IJs uit Dome A is meer dan 3000 m dik en zou mogelijk voor klimaatgegevens over de laatste 1,5 miljoen jaar kunnen zorgen.

De locatie van de toekomstige Kunlun basis (rood), die op 28 januari officieel geopend wordt. De zwarte stip geeft de locatie van Dome C weer.

IJsbasis

De naam voor de basis (Kunlun) is afgeleid van één van de langste gebergteketens in Centraal-Azië: het Kunlungebergte, dat deels in China ligt. Kunlun staat bovenop de zogenaamde top van de Oost-Antarctische ijskap (de Dome Argus of Dome A). Dit is ongeveer 4100 meter boven het zeeniveau. Het is het dikste deel van de ijskap op Antarctica. Werken in dergelijke omstandigheden is niet gemakkelijk, want het is één van de koudste plaatsen op aarde met temperaturen die ver onder de -50°C kunnen duiken. Uiteindelijk moeten er 25 mensen gaan werken.

De bouw is al jaren bezig. Kosten? In totaal ‘slechts’ 27,5 miljoen euro. Het is de derde Chinese basis op Antarctica. China heeft in de afgelopen eeuwen al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek op de Zuidpool. Het land hoopt met de nieuwe basis op wetenschappelijk succes.

De kale ijsvlakte bij Dome C. Het landschap op Dome A is vergelijkbaar. Bron: Creative Commons

Referentie:

Qui. J., 2008. China builds inland Antarctic base. Nature 457: 134-135.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 januari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.