Je leest:

China lanceert taikonaut

China lanceert taikonaut

Auteur: | 15 oktober 2003

Om 9.00 lokale tijd (2.00 ’s nachts in Nederland) van 15 oktober lanceerde de Volksrepubliek China haar eerste bemande ruimtecapsule. Daarmee is China na de VS en de voormalige Sovietunie het derde land ter wereld dat op eigen kracht een mens in de ruimte brengt.

De Lange Mars-raket met de Shengzhou V-capsule aan boord werd vanochtend gelanceerd vanaf de Chinese lanceerbasis Jiuquan in Binnen-Mongolië. bron:

De eerste echte taikonaut (de Chinese variant op astronaut en kosmonaut) is de Chinese Yang Liwei, luitenant-kolonel in het Chinese leger. Om 2.00 ‘s vanochtend (9 uur ’s ochtends lokale tijd) werd Liwei met een Lange Mars 2F-raket gelanceerd vanaf de basis Jiuquan in de Gobi-woestijn, zo’n 1500 kilometer ten westen van de hoofdstad Peking.

Luitenant-kolonel Yang Liwei van het Chinese Volksleger is China’s eerste man in de ruimte.

Tijdens zijn 21-urige vlucht at Yang Liwei geheel in stijl gebakken rijst eten en dronk hij thee. Om middernacht Nederlandse tijd daalde de ruimtecapsule Shengzhou V (“goddelijk vaartuig”) aan parachutes af naar de noordelijke steppen van de regio Binnen-Mongolië. Yang Liwei, kort na de landing: “de afdaling was zwaarder dan de lancering, maar door jaren fysieke en mentale training was ik niet nerveus.”

Overzicht van de lanceerbasis, het grondstation en de landingsplek van Liwei’s Shengzhou V. bron: BBC Online

Volgens het officiële Chinese persbureau Xinhua was president Hu Jintao aanwezig bij de lancering van de Shengzhou V. Burgers die tot 200 kilometer hadden gereden om de lancering te kunnen zien werden door militairen tegengehouden op 35 kilometer van de basis. Hu Jintao liet weten dat de lancering van China’s eerste bemande ruimtevlucht “de glorie van ons grootse moederland is.”

Geheimhouding

Ondanks de geheimhouding rond de lancering denken waarnemers dat de Communistische Partij de lancering wil gebruiken om trots op het vaderland en de Partij op te vijzelen. In China’s officiële media wordt daarom ook gesproken over “China’s zelf ontworpen bemande ruimteschip”, terwijl de Shengzhou-capsules gebaseerd zijn op de Soyuz-capsule van de voormalige Sovietunie.

De Shengzhou V is gebaseerd op de Soyuz-capsule van de oude Sovietunie.

Ook Liwei’s naam werd pas vlak voor de vlucht bekend gemaakt en over de lanceerdatum was alleen bekend dat die tussen woens- en vrijdag lag. Waarschijnlijk werd het politieke risico van een mislukte lancering te groot geacht om meer details te geven. De lancering werd dan ook niet live door de staatstelevisie uitgezonden, maar toen de Shengzhou eenmaal succesvol in een omloopbaan zat, kwam de aankondiging dat de lancering succesvol was verlopen.

Yang Liwei rapporteerde voor het instappen dat hij “het moederland niet teleur zou stellen.” Eenmaal gelanceerd zei hij tegen het grondstation: “ik voel me goed – tot morgen.” De laconieke uitspraak komt van een man die zelfs hoog boven de grond nog onder het Chinese regime leeft. Yang Liwei sluit zich aan bij het selecte gezelschap van Yuri Gagarin en Alan Shepard. De Rus Gagarin was in 1961 de eerste mens in de ruimte. Krap een maand later lanceerden de VS Shepard.

Toekomstplannen

In een interview zei Zhang Qingwei, tweede man van China’s bemande ruimtevaart programma, dat zijn land grootse plannen heeft. Een ruimtelab en uiteindelijk een ruimtestation staan op de agenda.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 oktober 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.