Je leest:

Champagne moet je schenken als bier

Champagne moet je schenken als bier

Auteur: | 11 augustus 2010

Champagne smaakt het lekkerst als het is geschonken als bier. De koolstofdioxide, die voor een goede smaak zorgt, blijft dan het best behouden. Dat concludeerden Franse wetenschappers in het vakblad Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Een fles champagne bevat ongeveer vijf liter koolstofdioxide. Bij het openen van de fles zal deze CO2 zich een weg naar buiten banen door middel van bubbels en diffusie. Maar al dat ontsnappende koolzuurgas komt volgens Franse onderzoekers aan de universiteit van Reims de smaak van je glaasje champagne niet ten goede. Daarom hebben ze gekeken naar een manier van inschenken die zoveel mogelijk CO2-moleculen spaart. Dit bleek de ‘bierschenkmethode’ te zijn. Bij het inschenken van champagne op deze manier ontsnappen zo min mogelijk CO2-moleculen.

Feestelijker

Waarom is champagne met meer koolstofdioxide eigenlijk lekkerder? De onderzoekers geven aan dat CO2 een prikkelend gevoel op de tong geeft, maar daarnaast ook een lichte zure nasmaak aan de drank meegeeft. Ook zorgen de CO2-bubbels ervoor dat de aroma’s van de champagne naar de neus worden vervoerd. Deze geursensatie is belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de champagne. En natuurlijk zijn de bubbeltjes van de champagne niet alleen belangrijk voor de smaak: een glas champagne met bubbels ziet er ook gewoon wat feestelijker uit.

Voor de hoeveelheid koolstofdioxide in je glas is deze manier van serveren helemaal funest.

Bierschenkmethode

Omdat koolstofdioxide zoveel effect heeft op de smaak waren wetenschappers nieuwsgierig naar het gedrag van CO2-moleculen in een glas champagne. Het viel ze op dat bij een normale manier van champagne inschenken de stroming behoorlijk turbulent is – de champagne plenst in het glas, zie de afbeelding hieronder. Door de champagne langzaam langs het glas naar beneden te laten stromen kan er wel eens minder CO2 verloren gaan, bedachten de onderzoekers. Deze manier kan vergeleken worden met het inschenken van een glas bier.

De normale manier van champagne schenken blijkt voor de smaak niet de beste te zijn.
L.C. Nottaasen, Flickr.com

De onderzoekers vergeleken de bierschenkmethode met de normale methode. Door te meten hoeveel CO2 er nog in het glas zat werd duidelijk hoeveel koolstofdioxide bij beide glazen de lucht in was verdwenen. Hieruit bleek dat de normale manier van schenken twee keer zoveel CO2 kostte dan de bierschenkmethode.

Of de onderzoekers na afloop ook de champagne met meer koolstofdioxide geproefd hebben en lekkerder vonden smaken, geven ze niet aan in hun resultaten. Maar dit kan elke champagneliefhebber natuurlijk zelf uitproberen.

Bron

G. Liger-BelAir et al., On the losses of dissolved CO2 during champagne serving, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 13 juli 2010.

Meer lezen

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 augustus 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.