Je leest:

Cellen pin je vast met nano pilaren

Cellen pin je vast met nano pilaren

Auteur: | 17 september 2010

Om te voorkomen dat zenuwcellen aan de wandel gaan tijdens een meting, lieten Amerikaanse wetenschappers de cellen op kleine staafjes groeien. Die houden de cel zonder deze te beschadigen op zijn plaats, en zijn zelfs te gebruiken als leidraad voor zenuwceluitlopers.

Omdat veel celprocessen zich op de nanoschaal afspelen, biedt nanotechnologie wetenschappers eindelijk de mogelijkheid aan losse levende cellen te meten. Bijvoorbeeld door meetinstrumenten in de cellen te steken, of ze er vlak naast te houden, kan het zuurstofverbruik of hoeveelheid geproduceerde afvalstoffen gemeten worden. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Stanford, zijn geïnteresseerd in de elektrische spanning rondom zenuwcellen. Maar als je daar gewoon een (nano)elektrode naast houdt, ontstaat er op den duur een probleem. Als ze nog leven, zijn zenuwcellen erg mobiel en bewegen alle kanten uit over het meetoppervlak. Daardoor weet je nooit zeker of je elektrode de hele tijd dezelfde neuron meet, of zo nu en dan een andere.

Hier zie je hoe de cellen zich aan de nanopilaren vasthechten. Een bescheiden hekje (zie links) is voldoende om de cel op één plek te houden.
Cui Lab, Stanford University

Begin september publiceerden de wetenschappers hun oplossing voor dit probleem in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters. Ze lieten de cellen zichzelf vastpinnen. Als tentharingen gebruikten ze platinum nanopilaartjes van 150 nanometer breed en ongeveer een micrometer hoog. De cellen hechtten zich namelijk vanzelf aan de pilaartjes, als ze dicht genoeg in de buurt staan. Daardoor was het niet nodig om de cellen met ruwe technieken te fixeren, en konden natuurgetrouwere metingen worden gedaan. Want ze groeiden precies zoals hun wandelende tegenhangers.

De cellen bleken zelfs de voorkeur te geven aan het groeien op nanopilaartjes. Zodra ze zo’n structuurtje tegenkomen blijven ze erop groeien. En tegelijkertijd is er toch nog ruimte voor interactie met andere neuronen. Dat willen de wetenschappers in de toekomst gebruiken om de uitlopers van de cellen te begeleiden in hun groei. Dan kunnen ze bepalen welke cellen contact met elkaar maken, wat heel nuttig kan zijn in het bestuderen van de interacties tussen die cellen. Een ander idee is om de platinum paaltjes zélf als meet-elektrode te gebruiken. Maar die zijn zo klein, dat het moeilijk wordt om daar een sterk genoeg signaal van op te vangen.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/cellen/index.atom?m=en", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 september 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.