Je leest:

Cashewnoot mogelijk medicijn tegen suikerziekte

Cashewnoot mogelijk medicijn tegen suikerziekte

Auteur: | 15 juli 2010

Cashewnoten blijken stoffen te bevatten die actief suikerziekte tegengaan. Dat schrijven Kameroense en Canadese wetenschappers in het blad Molecular Nutrition & Food Research. De biologen denken dat cashewnootextract een goede aanvulling kan zijn op de gebruikelijke insulinebehandeling.

Suikerziekte, ook wel diabetes, is een aandoening waarbij het lichaam suikers uit maaltijden slordig in de bloedbaan laat rondslingeren. Dat is erg, want als iemand jarenlang met teveel suiker in zijn bloed rondloopt, veroorzaken deze schade aan zenuwen en belangrijke organen, zoals het hart. In Nederland lijden zo’n driekwart miljoen mensen aan suikerziekte.

Cashewnoten. Met oneetbare, onsmakelijke schil.
Márcio Cabral de Moura, Flickr.com

De onderzoekers, onder leiding van Kameroense diabetesexpert Pierre Haddad, ontdekten de heilzame werking van cashewnoten door met gekweekte cellen te experimenteren. Ze maalden de noten tot een vloeibare oplossing en lieten het spul langs spiercellen stromen. Spiercellen zijn in gezonde mensen verantwoordelijk voor het gros van suikeropname; in diabetespatiënten doen ze dat niet. In Haddads experiment bleek het cashewnootextract de spiercellen te stimuleren om weer suikers op te nemen – precies wat nodig is om suikerziekte te bestrijden. De cellen namen ongeveer anderhalf keer zoveel suikers op wanneer er cashewnoot-extract in de buurt was.

Het cashewnootextract vertoonde meer pluspunten. Volgens Haddad werken de stoffen verbluffend goed samen met insuline, een hormoon dat nu vaste prik voor suikerziektepatiënten is. De combi cashewnoot en insuline levert een veel hogere suikeropname op dan je zou verwachten wanneer je een losse cashew- en insulinebehandeling bij elkaar optelt, aldus de wetenschapper. Of die laatste bewering waar is valt moeilijk te controleren, want Haddad onderbouwt hem niet met cijfers.

Overigens tovert dit onderzoek cashewnoten niet om tot een officieel medicijn – Haddad en zijn collega’s hebben slechts een voorzetje gegeven om de noot beter te onderzoeken.

Van alternatieve tot normale geneeskunde

Veel mensen denken dat ‘de wetenschap’ bewust de alternatieve geneeskunde negeert. Het cashewnotenverhaal is één van de honderden, zo niet duizenden voorbeelden dat dit niet waar is. De meeste alternatieve geneeswijzen worden gewoon netjes bestudeerd om te kijken of ze echt zin hebben. Medicinale planten doorstaan meer dan eens de test wél. In het geval van de cashewnoten begint dat er ook op te lijken. Nu zijn de noten nog officieel een alternatief geneesmiddel, enkel gebruikt door de Patamona-indianen in Zuid-Amerika. Mocht verder onderzoek uitwijzen dat de cashewnoot suikerziekte bestrijdt, dan wordt het een officieel geneesmiddel.

Sterker nog, om nu al cashewnootextract als medicijn te verkopen, zou misschien zelfs gevaarlijk zijn. De biologen hebben namelijk geen flauw idee hoe de stoffen in het extract het voor elkaar krijgen om spiercellen suiker te laten opnemen. Dat, en het feit dat ze geen dier- of mensproeven hebben gedaan, betekent dat ze eveneens niet weten wat voor bijwerkingen kunnen optreden wanneer het cashewextract in hoge dosis in de bloedbaan komt.

Het is overigens niet de eerste keer dat een plantenextract in aanmerking komt als diabetesmedicijn. Eerder zagen wetenschappers ook al heil in stoffen uit cacao, pompoen, koffie en zwarte thee. Maar net als cashewnoten zijn die nog niet als medicijn goedgekeurd. Chinese kruiden, die – duh – populair zijn in China, zouden daarentegen niets uitrichten tegen suikerziekte. Het laatste woord over nieuwe natuurmedicijnen voor diabetes is in ieder geval nog lang niet gesproken.

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/diabetes.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 juli 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.