Je leest:

Bush criticus wint Nobelprijs

Bush criticus wint Nobelprijs

Auteur: | 15 oktober 2008

De Amerikaan Paul Krugman heeft de Nobelprijs Economie 2008 gewonnen. Waar andere economen hun rust niet konden vinden, antwoordde Krugman op de vraag wat hij aan het doen was toen hij het nieuws vernam: “slapen”.

Bij een breed publiek heeft de econoom Paul Krugman (1953) roem vergaard met zijn populair-wetenschappelijke boeken en scherpe columns. Krugman steekt hierin zijn mening niet onder stoelen of banken, zo heeft ook president Bush kunnen ervaren. Felle kritiek had Krugman bijvoorbeeld op de belastingverlagingen van Bush en de immense overheidstekorten voorafgaand aan de kredietcrisis. Dit moest in zijn ogen wel escaleren; wat inderdaad ook gebeurde. Krugman ontvangt de prijs natuurlijk niet voor het geven van zijn mening, hoe gefundeerd ook.

… En de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie 2008 gaat naar niemand minder dan (…doodse stilte…) Paul Krugman!! …

Hij ontvangt de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie ter nagedachtenis aan Alfred Nobel, zoals de Nobelprijs voor economie officieel heet, voor de fundamentele economische inzichten die hij heeft ontwikkeld. Hij is de grondlegger van de zogeheten new trade theory waarin hij internationale handel briljant uiteenrafelt. Wanneer hij deze materie weet te combineren met geografie is een nieuw vak geboren, de new economic geography. Een complex terrein waartoe hij met ogenschijnlijk eenvoudige modellen de deuren opende, waarin het ruimtelijke aspect van economische activiteit veel sterker naar voren komt dan voorheen.

Op 8 december, de sterfdag van Alfred Nobel krijgt Krugman de prijs daadwerkelijk uitgereikt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.