Het RIVM heeft GGD’s inmiddels gewaarschuwd voor de buikgriepgolf zodat ze snel maatregelen kunnen nemen. De variant die zich nu voordoet is erg besmettelijk, dus moeten besmette verpleeghuizen de hygiëne goed in acht nemen. Grofweg een op de drie mensen die besmet raakt wordt ook daadwerkelijk ziek. De meeste mensen lopen buikgriep op via een besmet persoon of door het eten van voedsel dat niet hygiënisch is bereidt. Goed handen wassen wordt blijkbaar nogal eens vergeten.
Buikgrieppatiënten krijgen last van diarree en moeten overgeven. Voor de meeste mensen is buikgriep tamelijk onschuldig, maar voor mensen met een zwakke gezondheid, bejaarden en kleine kinderen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Omdat de maag nauwelijks wat binnenhoudt ligt het gevaar van uitdroging op de loer. Men moet dan ook goed opletten dat buikgrieppatiënten voldoende vocht binnenkrijgen.

Buikgriep is een verzamelnaam voor een infectieziekte die door besmettelijke virussen of bacteriën worden veroorzaakt. De belangrijkste boosdoener is het Norwalk-like virus (NLV). Hij neemt 15 procent van alle buikgriepgevallen voor zijn rekening. Op nummer twee staat de Campylobacter bacterie die 10 procent voor zijn rekening neemt. De besmettelijke micro-organismen verlaten het lichaam van een buikgrieppatiënt via kleine druppeltjes ‘spetterpoep’ en braaksel. Deze besmettingsroute heet met een sjiek woord ‘oraal-fecale- route’.
Op het aantal gevallen van buikgriep buiten verpleeghuizen heeft het RIVM geen zicht. Viroloog M. Koopmans noemt het wel waarschijnlijk dat ook daar het aantal gevallen hoger ligt dan de normale 500.000 per jaar. Van een epidemie is nog geen sprake. In 1996 en 2002 deden zich ook al buikgriepgolven voor in heel Europa. Op sommige plaatsen waren tweemaal zoveel mensen ziek dan normaal.
Zie ook:
- Spoedcursus buikgriep door virussen (Kennislink artikel van Paul Bijkerk)
- Nieuwsbericht van Nu.nl met videofragment#
- Factsheet norovirussen van het RIVM