Je leest:

Britten mogen klonen

Britten mogen klonen

Auteur: | 12 augustus 2004

Britse wetenschappers van het Newcastle’s Centre for Life hebben gisteren toestemming gekregen om menselijke embryo’s te klonen voor het verkrijgen van stamcellen. De Britten lopen dankzij het besluit van de Britse autoriteit nu voorop met deze veelbelovende techniek.

De techniek waar het om gaat is dezelfde als waar het beroemde kloonschaap Dolly mee op aarde kwam. Maar het gaat hier niet om reproductief klonen maar om therapeutisch klonen. Bij therapeutisch klonen worden er wel embryo’s vermenigvuldigd uit volwassen cellen maar deze mogen zich niet verder ontwikkelen. Uit de zich ontwikkelende embryo’s worden alleen de stamcellen gehaald waarna de rest wordt vernietigd.

Het Centre for Life in Newcastle. Hier gaat het allemaal gebeuren.

De Britten lopen dankzij de goedkeuring van de Britse autoriteiten nu voor op de rest van de wereld. In Amerika wordt er geen geld van de regering aan therapeutisch klonen besteed. Alleen onderzoekers die gefinancierd worden uit de particuliere hoek kunnen met de nieuwe techniek aan de slag. In Nederland is het kweken van embryo’s nog tenminste verboden tot 2007. Dit besluit werd genomen in 2002 toen de embryowet van kracht ging. Na 2007 wordt de wet opnieuw geëvalueerd. In Nederland mogen onderzoekers wel experimenteren met stamcellen die verkregen zijn uit overgebleven embryo’s van IVF behandelingen. Maar deze zijn schaars. Vandaar ook dat de Britten zo blij zijn. Eén van de aanvragers Professor Alison Murdoch: “we zijn absoluut helemaal door het dolle, de nieuwe techniek biedt zo veel mogelijkheden. Ons onderzoek van de afgelopen jaren komt nu echt op een hoger plan.”

klik op de afbeelding voor een groter versie

Het mooie van stamcellen is dat ze de mogelijkheid hebben om uit te groeien tot iedere cel die je maar wil. Op die manier kun je bijvoorbeeld aan levercellen of zenuwcellen komen. Zieke of kapotte cellen kunnen dan vervangen worden door gezonde cellen. Onderzoekers verwachten dat ze in de toekomst ziekten als Alzheimer, Parkinson of diabetes kunnen behandelen. Doordat de uiteindelijk verkregen cellen afkomstig zijn van de patiënt ontstaat er bij de behandeling geen afstotingsreactie. Dit is dan ook een van de grote voordelen ten opzichte van transplantatie met donorweefsel.

Maar voor het zover is moet er nog een hoop onderzoek gedaan worden. Alison:" we moeten nog minstens vijf jaar hard werken in het laboratorium voordat we studies met patiënten kunnen uitvoeren". Maar ze voegt er aan toe dat die tijd wat verkort kan worden als er nog meer geld beschikbaar komt. De Britten zijn dan ook vanaf nu hard op zoek naar meer geldschieters.

Dit artikel is een publicatie van Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI).
© Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 augustus 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.