Je leest:

Brainpower

Brainpower

Auteur: | 14 juli 2006

Matt Nagle raakte vijf jaar geleden verlamd. Dankzij een apparaat in zijn brein, de BrainGate, kan hij nu weer e-mails openen, de televisie aanzetten en computerspelletjes spelen. De BrainGate interpreteert de signalen in de motorische cortex en stuurt die door naar een computer. Hierdoor kan Matt de omgeving besturen met zijn gedachten.

In Matt’s brein zit een apparaatje dat BrainGate genoemd wordt. De BrainGate bestaat uit 96 sensoren die in de motorische cortex – de plek waar beweging wordt aangestuurd – signaaltjes opvangen. Stel dat Matt zijn televisie aan wil zetten. In zijn motorische cortex wordt dan de beweging die daarvoor nodig is voorbereid, bijvoorbeeld ‘vinger naar de rode knop’. Normaal gesproken zou Matt dan die knop gewoon indrukken, maar omdat hij verlamd is gaat dat niet. Dus interpreteert de BrainGate dit ‘voornemen tot beweging’ en geeft dat door aan een computer, die vervolgens zorgt dat de televisie ingeschakeld wordt. Oftewel: Matt heeft de televisie ‘aangedacht’.

De BrainGate is een apparaatje met 96 sensoren die in de motorische cortex ‘gedachten vangen’ en doorsturen naar een computer. Bron: Nature.com

Je omgeving kunnen besturen met je gedachten is een uitkomst voor verlamde mensen, maar klinkt wel vermoeiend. Gelukkig benadrukken de onderzoekers die de BrainGate in Matt’s hersenen plaatsten dat Matt gewoon een gesprek kan voeren terwijl hij door ‘brainpower’ zijn e-mail checkt of een computerspelletje speelt. Volledige concentratie is dus niet nodig. Daarmee is de BrainGate een veelbelovend apparaat. Op dit moment bekijken de onderzoekers of de BrainGate ook gebruikt kan worden bij mensen die verlamd zijn geraakt na een beroerte of ziekte.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 juli 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.