In Matt’s brein zit een apparaatje dat BrainGate genoemd wordt. De BrainGate bestaat uit 96 sensoren die in de motorische cortex – de plek waar beweging wordt aangestuurd – signaaltjes opvangen. Stel dat Matt zijn televisie aan wil zetten. In zijn motorische cortex wordt dan de beweging die daarvoor nodig is voorbereid, bijvoorbeeld ‘vinger naar de rode knop’. Normaal gesproken zou Matt dan die knop gewoon indrukken, maar omdat hij verlamd is gaat dat niet. Dus interpreteert de BrainGate dit ‘voornemen tot beweging’ en geeft dat door aan een computer, die vervolgens zorgt dat de televisie ingeschakeld wordt. Oftewel: Matt heeft de televisie ‘aangedacht’.
De BrainGate is een apparaatje met 96 sensoren die in de motorische cortex ‘gedachten vangen’ en doorsturen naar een computer. Bron: Nature.com
Je omgeving kunnen besturen met je gedachten is een uitkomst voor verlamde mensen, maar klinkt wel vermoeiend. Gelukkig benadrukken de onderzoekers die de BrainGate in Matt’s hersenen plaatsten dat Matt gewoon een gesprek kan voeren terwijl hij door ‘brainpower’ zijn e-mail checkt of een computerspelletje speelt. Volledige concentratie is dus niet nodig. Daarmee is de BrainGate een veelbelovend apparaat. Op dit moment bekijken de onderzoekers of de BrainGate ook gebruikt kan worden bij mensen die verlamd zijn geraakt na een beroerte of ziekte.
Zie ook:
- Bionic brains become a reality (Engels)
- Experiments in thought control (Engels)
- Chip in je hoofd (Kennislinkartikel)
- Animatie van Cyberkinetics over de BrainGate (Engels, MPG)
- High-tech hoop voor blinden en slechtzienden (Kennislinkartikel)