Je leest:

Botox ook tegen mannenkwaal

Botox ook tegen mannenkwaal

Mannen die problemen hebben met plassen vanwege een vergrote prostaat, kunnen binnenkort bij het UMC Utrecht behandeld worden met een nieuwe therapie gebaseerd op botox. Een injectie van botox in de prostaat ontspant het orgaan en vermindert de zwelling waardoor het plassen makkelijker gaat. Uroloog dr. Laetitia de Kort verwacht de behandeling aan het einde van dit jaar te kunnen starten.

Dertig procent van de oudere mannen heeft een goedaardige vergroting van de prostaat (geen prostaatkanker) waardoor ze problemen ondervinden bij het plassen. Omdat opereren belastend is voor de patiënt, bijwerkingen heeft en kostbaar is, zoeken urologen naar nieuwe oplossingen. De botox-behandeling voor de prostaat is nieuw voor Nederland, het onderzoek van De Kort moet onder meer uitwijzen hoe goed de behandeling werkt. Voordeel van de therapie is dat de botoxinjectie in de polikliniek zonder verdoving toegediend kan worden.

De botox-behandeling: in de toekomst wellicht niet alleen maar tegen veroudering, maar ook tegen plasklachten…

In het UMC Utrecht worden ook mannen met prostaatkanker geopereerd. In een vroeg stadium wordt de hele prostaat weggehaald. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie met een robot. Patiënten herstellen hierdoor sneller dan na een open operatie en er kan nauwkeuriger geopereerd worden zodat de blaasfunctie en de seksuele functies behouden blijven.

Dit artikel is een publicatie van Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
© Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 september 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.