Je leest:

Bosatlas over Nederlandse ondergrond

Bosatlas over Nederlandse ondergrond

Auteur: | 28 juni 2009

Uitgeverij Noordhoff brengt een eenmalige uitgave van de Bosatlas van ondergronds Nederland uit. Ontdek hoe de ondergrond het heden bepaalt. Nederland is namelijk veel meer dan een grote zandbak. Vijftien exemplaren gaan gratis naar middelbare scholen. Normale consumenten betalen 24,95 euro.

Wat ligt er op één kilometer diepte? Hoe diep ligt het gas van Nederland? Waar komt het drinkwater vandaan? Waarom zakken huizen weg? Zomaar een paar vragen die je met de nieuwe, eenmalige uitgave van de Bosatlas van ondergronds Nederland kunt beantwoorden. Ideaal voor onderwijs en iedereen die meer wil weten waar we met onze voeten op staan. Onze ondergrond is niet alleen geschiedenis, maar we gebruiken het actief. De Bosatlas ligt vanaf 25 juni 2009 in de winkels. Maar liefst dertig instellingen werkten mee aan de 96 pagina’s tellende speciale Bosatlas.

Wat staat erin?

De inhoud van de Bosatlas (96 pagina’s) is verdeeld over negen hoofdstukken: geologie en bodem, grondwater, archeologie, natuur en landbouw, oppervlaktedelfstoffen, energie en mijnbouw, infrastructuur, stedelijke ondergrond en ‘meer weten?’. De hoofdstukken gaan niet alleen over het heden. Enkele hoofdstukken zoals ‘archeologie’ en ‘geologie en bodem’ gaan terug naar het verleden. De lezer krijgt zo een goede indruk hoe sterk het verleden het heden beïnvloedt. Voorbeeld? Zonder het aardgas van Slochteren was Nederland een stuk minder rijk.

De Bosatlas is een absolute must voor het middelbare schoolvak aardrijkskunde. Ook voor maatschappelijke en economische vakken is deze Bosatlas een goed leermiddel. Uitgeverij Noordhoff geeft daarom vijftien van deze atlassen aan middelbare scholen in Nederland. De winkelprijs voor gewone consumenten bedraagt 24,95 euro. Een zacht prijsje voor een boekwerk waar miljarden onderzoekseuro’s in zitten.

Onderstaande foto’s geven een impressie van wat de lezer kan verwachten.

In het hoofdstuk Geologie en bodem komt bodemverontreiniging aan bod. Ook de gesaneerde locaties en de oorzaken van bodemverontreiniging ontbreken niet.
Noordhoff
Een dwarsdoorsnede van Nederland van west naar oost. Hierin zijn verschillende grondwatersoorten te zien. Het hoofdstuk Grondwater verhaalt ook over de zeespiegel, droogmakerijen en drinkwater.
Noordhoff
Het hoofdstuk Archeologie neemt de lezer mee naar de Romeinse tijd. Vanaf de 1e eeuw na Christus is de Rijn de noordelijke grens van het Romeinse Rijk op het Europese vasteland. In het hoofdstuk komen ook grafheuvels, hunebedden en terpen aan bod.
Noordhoff
Vanuit Slochteren lopen vele leidingen naar zuidelijke Nederland en naar het buitenland. Inderdaad, Nederland exporteert ook. Jaarlijks verdient de overheid zo’n tien miljard euro. De hoofdstukken Energie en mijnbouw en Infrastructuur behandelen ook zout-, kalksteen- en oliewinning en het transport van bijvoorbeeld elektriciteit.
Noordhoff
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.