Je leest:

Borstkanker-gen herontdekt

Borstkanker-gen herontdekt

Auteur: | 22 december 2010

Vrouwen die borstkanker hebben, ondergaan vaak preventieve chemotherapie. Maar dat is niet altijd nodig. Een DNA-test helpt het ziekteverloop voorspellen. Nederlandse onderzoekers hebben jaren geleden al zo’n test ontwikkeld: de commerciële en goedkope MammaPrint. Nu blijkt dat één van de genen die deze test al meeneemt, belangrijker voor borstkanker is dan gedacht, zo schrijven ze in Nature Cell Biology.

De wetenschappers van onder meer het Nederlands Kanker Instituut (NKI), geleid door hoogleraar borstkankeronderzoek René Bernards, wisten al langer dat het gen genaamd TSPYL5 iets te maken had met borstkanker. Het is één van de grofweg tweeduizend genen waarmee de test MammaPrint voorspelt of borstkanker zal verergeren of niet. Volgens Bernards, die aan de wieg van MammaPrint stond, bespaart de genetische test enorm veel kosten en ellende in de zorg.

Uit het nieuwe werk blijkt dat borstkanker meestal erger is bij patiënten waarvan TSPYL5 op een hoog pitje draait – of, in meer wetenschappelijke termen, een hoge genexpressie heeft. Dat schrijven ze in het blad Nature Cell Biology.

De DNA-test voor borstkanker MammaPrint is klein en goedkoop.
AGENDIA

Bernards en zijn collega’s onderzochten het genetische gedrag van TSPYL5 van 295 borstkankertumoren die al meer dan tien jaar in een vriezer in het NKI waren opgeslagen. Van de patiënten bij wie deze tumoren ooit hoorden hebben de onderzoekers al die jaren het ziekteverloop bijgehouden. Zo konden de biologen, artsen en biochemici verbanden ontdekken tussen de activiteit van TSPYL5 en borstkanker.

En inderdaad: van de vrouwen bij wie TSPYL5 op een laag pitje draaide, overleefde ongeveer 70 procent het 12 jaar zonder kwaadaardige uitzaaiing van kanker. Bij vrouwen wiens TSPYL5 veel actiever tot expressie kwam, was dat ongeveer 45 procent. Des te harder TSPYL5 aanstaat, des te agressiever de borstkanker zich gedraagt.

Dat komt, zo ontdekten de wetenschappers in biochemische analyses, doordat TSPYL5 de werking van andere genen die juist tegen kanker tegengaan sterk verzwakt. Vooral het beroemde beschermingsgen p53 legt het af tegen een overactieve TSPYL5.

René Bernards won in 2005 de prestigieuze Spinozapremie, zeg maar de Nobelprijs van Nederland.
Arie Wapenaar

In eerste instantie onderzochten de wetenschappers slechts 153 van de ingevroren gezwellen en de bijbehorende patiënten. Aan de hand van de gegevens deelden zij de patiënten in twee categorieën op: een voor hoge genexpressie van TSPYL5, en een lage. Later bleek deze indeling bij de overige 143 patiënten een sterke voorspeller te zijn voor het ziektebeeld van de borstkanker.

Volgens hoofdonderzoeker René Bernards duurde het lang voordat de gezondheidszorg in Nederland de voorspellende en geldbesparende waarde van MammaPrint inzag. Dat zei hij vorige maand op het Life Sciences Momentum in Utrecht. Ondanks het feit dat MammaPrint al drie jaar bestaat, hebben de Nederlandse zorgverzekeraars pas in oktober van dit jaar besloten om MammaPrint te vergoeden.

Zie ook

Borstkanker

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/borstkanker.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

MammaPrint

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 december 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.