Je leest:

Bolvormige sprinkhaan op Mars

Bolvormige sprinkhaan op Mars

Auteur: | 5 december 2008

Geen obstakel is te hoog, geen heuvel is te steil voor de Jollbot van Rhodri Armour. De promovendus van de universiteit van Bath in Engeland ontwierp een robot die over praktisch elk terrein kan voortbewegen. Wellicht is dit het ontwerp waar NASA al zo lang naar op zoek is voor een robot die de meest onherbergzame planeten kan verkennen.

De mens beklimt bergen en rent marathons door rotslandschappen, terwijl robots al moeite hebben met het overwinnen van een molshoop. Wat is dan het ideale ontwerp voor een robot die landschappen moet verkennen waar mensen niet kunnen komen, zoals bijvoorbeeld Mars? Looprobots zijn zeer complex om te bouwen, en als ze omvallen is er niemand die ze overeind kan helpen. Wielen zijn een oplossing, maar wordt het obstakel te steil dan is een wiel ook onbruikbaar.

De oplossing: Jollbot, een robot die kan springen als een sprinkhaan.

Flexibel skelet

Volgens ontwerper Rhodi Armour geeft de bolvorm zijn Jollbot de vrijheid van wielen, maar zonder het risico om in kuiltjes vast te komen zitten. Het voortrollen gaat met de hulp van een elektrisch motortje.

Ditzelfde motortje is ook verantwoordelijk voor de springkracht. Voor een sprong spant de motor het flexibele skelet van de Jollbot aan, waarna deze het skelet loslaat. De opgeslagen energie komt zo vrij in een sprong van ongeveer een halve meter hoog. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop een sprinkhaan springt: eerst energie verzamelen, en die dan in één grote sprong laten vrijkomen.

Met een gewicht van minder dan een kilo zal de Jollbot niet snel beschadigen tijdens het springen. Dit lage gewicht maakt de robot ook een stuk goedkoper dan de gemiddelde planeetverkenner. Dit is slechts het eerste prototype – toekomstige Jollbots zullen volgens Armour bedekt zijn met flexibele zonnecellen die het elektrische motortje aandrijven. Want het zou jammer zijn als de robot midden op Mars ineens zonder batterijen komt zitten.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.