Je leest:

Boekenspecial Week van de Klassieken 2012

Boekenspecial Week van de Klassieken 2012

Auteur: | 30 maart 2012

Van dinsdag 17 tot en met donderdag 26 april vindt al weer de vijfde Week van de Klassieken plaats. Tijd om weer eens in de Klassieken te duiken en jouw favoriete boek over de Oudheid te kiezen.

In het kader van de vijfde Week van de Klassieken heeft de redactie Geschiedenis & Archeologie van Kennislink weer een aantal recent verschenen boeken over de Klassieke Oudheid op een rijtje gezet. We nodigen je uit om uit deze boeken jouw favoriet te kiezen. Helemaal onderaan deze pagina kun je stemmen. Met het uitbrengen van je stem maak je gelijk kans op hét nieuwe overzichtsboek Cultuurgeschiedenis van de oudheid, geschreven door Nathalie de Haan en Stephan Mols.

Stem en win Cultuurgeschiedenis van de oudheid

door Nathalie de Haan en Stephan Mols

WBOOKS

Het boek Cultuurgeschiedenis van de oudheid neemt je mee naar de leefwereld van de Grieken en Romeinen, in een tijdreis langs twaalf steden met elk een eigen thema. Van Mycene in de twaalfde eeuw voor Christus tot Ravenna in de late oudheid. Homerus schreef al in zijn Ilias dat Mycene een bijzondere stad was. Deze stad komt veel voor in de mythologie, die zo’n belangrijke rol speelde in het leven van de Grieken en Romeinen. Helemaal in het thema van de Week van de Klassieken komen deze Myceense mythen aan bod. Zo vormen de twaalf stadsportretten in het boek een rode draad door de hoofdthema’s uit de cultuurgeschiedenis van de klassieke oudheid. Milete dient bijvoorbeeld voor de filosofie, Alexandrië voor de literatuur en Nijmegen voor het thema ‘centrum en periferie’.

Het boek is toegankelijk geschreven en bevat veel mooie foto’s. Daarmee is het een fraai overzichtsboek en een goede inleiding tot de klassieke oudheid.

Uitgeverij W BOOKS stelt twee keer Cultuurgeschiedenis van de Oudheid van Nathalie de Haan & Stephan Mols ter beschikking om te verloten onder de deelnemers die op hun favoriete boek hebben gestemd. Scroll dus snel verder naar de genomineerde boeken hieronder om je stem uit te brengen! 1

1 Medewerkers van NEMO en Kennislink zijn uitgesloten van deelname. Je kunt stemmen tot 27 april 2012. Alleen de winnaars krijgen per e-mail persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Op zoek naar Ithaka

door Cees H. Goekoop

Het spoorzoeken naar het Homerische eiland Ithaka heeft al sinds de klassieke oudheid tot de verbeelding gesproken. Met de Odyssee in de hand zeilde de auteur Cees Goekoop de Homerische held na. Dit bracht hem op het spoor van een opmerkelijke oplossing van het nog immer voortdurende raadsel Ithaka. Niet alleen classici, maar ook overige lezers met belangstelling voor de mythologische wereld van het oude Griekenland zullen Goekoops tocht geboeid kunnen volgen.

Marcus Antonius & Cleopatra

door Adrian Goldsworthy

Marcus Antonius behoorde tot de invloedrijkste mensen van zijn tijd, en Cleopatra, die ook Julius Caesars minnares was geweest, regeerde over Egypte, de belangrijkste Romeinse provincie. In Marcus Antonius & Cleopatra vertelt Adrian Goldsworthy het fascinerende verhaal van twee beroemde geliefden. Hij baseerde zich op antieke bronnen en archeologisch bewijs en ontkracht de vele mythen die er in de loop van tweeduizend jaar over hen zijn ontstaan.

Een geschiedenis van de klassieke oudheid

door Edward Charles Leonard van der Vliet

Wat is de historische betekenis van de klassieke oudheid? De auteur beschrijft, legt verbanden en verklaart historische ontwikkelingen. Rode draden in het verhaal zijn de thema’s van politieke cultuur en de legitimatie van macht, de maatschappelijke betekenis van religie en cultus, de bestaanseconomie en sociaaleconomische verhoudingen. En voor wie geïnteresseerd is in de ‘Bataafse’ geschiedenis: een apart hoofdstuk is gewijd aan de Nederlanden in het Romeinse rijk.

Liefde, seks en tragedie

door Simon Goldhill

Nog een boek over verbanden en verklaringen maar nu meer gericht op het dagelijks leven. De ateur beschrijft de Griekse en Romeinse invloeden op heel veel dingen om ons heen. Of het nu gaat om het perfecte lichaam, om seks en liefde, om opvattingen over het huwelijk, om religie en politiek, of om ontspanning en amusement. De erfenis van de Oudheid strekt zich uit over het denken en leven van alledag en behelst meer dan de overlevering van de Olympische spelen en de democratie.

De wereld van de vroege kerk

door Simon Jones

De Romeinen spelen een belangrijke rol in het Nieuwe Testament: zij nagelden Jezus aan het kruis. Maar hoe zag het leven van Jezus volgers eruit onder Romeins gezag? Hoe besteedden ze hun vrije tijd? Hoe zag het gezinsleven eruit? Hoe verdienden mensen de kost? Wat was de rol van vrouwen? Hoe verliepen de samenkomsten van de eerste christenen? Simon Jones geeft antwoord op deze vragen door de studie van archeologisch materiaal en oude bronnen. Een kijkje in de vroegchristelijke keuken.

De breekbaarheid van het goede

door Martha Nussbaum

Als afsluiter een boek dat tot dieper nadenken uitnodigt. Geluk en ethiek in de Griekse filosofie en literatuur, daar draait het allemaal om. De auteur bestudeert verschillende opvattingen over ‘moreel geluk’ uit de oudheid. Daarbij gaat ze in op het fundamentele ethische probleem van de weerloosheid van het waardevolle; dat wat de klassieke filosofen als grondleggend beschouwen voor een goed en gelukkig leven blijkt vaak kwetsbaar voor onbeheersbare invloeden van buitenaf.


-—————————

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 maart 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.