In het kader van de Maand van de Geschiedenis heeft de redactie Geschiedenis & Archeologie van Kennislink weer een aantal boeken op een rijtje gezet. We nodigen je uit om uit deze boeken jouw favoriet te kiezen. Helemaal onderaan deze pagina kun je stemmen. Met het uitbrengen van je stem maak je gelijk kans op het boek Bloedbroeders van John Dickie.
Stem en win het boek Bloedbroeders van John Dickie.
door John Dickie

De Siciliaanse maffia is lang niet de enige en machtigste criminele broederschap in Italië. Het zuiden van het land huisvest twee andere omvangrijke maffia’s: de camorra, uit Napels en omstreken, en de ’ndrangheta, de maffia van Calabrië. Elk kent zijn eigen duistere rituelen en vormen van geweldsuitoefening, intimidatie en corruptie.
John Dickie onderzoekt de mythen die deze drie organisaties omgeven. Hij laat zien hoe ze met elkaar hebben samengewerkt, maar vooral ook hoe ze elkaar hebben bestreden of zelfs in een totale oorlog raakten.
Uitgeverij Ambo | Anthos stelt zes exemplaren van het boek Bloedbroeders van John Dickie ter beschikking om te verloten onder de mensen die stemmen op hun favoriete boek. Scroll dus snel verder naar de genomineerde boeken hieronder om je stem uit te brengen! 1
1 Medewerkers van NEMO en Kennislink zijn uitgesloten van deelname. Je kunt stemmen tot 6 november 2011. Alleen de winnaars krijgen per e-mail persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De Peloponnesische Oorlog
door Donald Kagan
De groeiende macht van Athene dat onder Pericles een tijd van grote culturele en democratische bloei doormaakte, was aanleiding voor de drie decennia durende grote Peloponnesische oorlog tegen Sparta en haar bondgenoten. Een oorlog die ook wel ‘de eerste echte wereldoorlog’ wordt genoemd, waarbij alle geloof in instituties, tradities, morele en culturele waarden omver werd geworpen en met elkaar streed. Een brute oorlog, zonder precedenten, die een terugval veroorzaakte van een hoogstaande naar een barbaarse cultuur, van een zojuist ontloken democratie naar een tirannieke oligarchie, met ongekende wreedheden en ontelbare slachtoffers. Historicus Donald Kagan schrijft er meeslepend over in zijn boek De Peloponnesische oorlog.

De geboorte van het Klassieke Europa
door Simon Price en Peter Thonemann
Tot op de dag van vandaag leven we in de schaduw van de klassieke Oudheid. Op elk niveau van de samenleving, van de taal via de kalenders tot de politieke systemen, is onze maatschappij een duidelijke afstammeling van het ‘klassieke Europa’. Wij zijn kinderen van eeuwenoude mediterrane culturen. De geboorte van het klassieke Europa legt onze wortels bloot. Enerzijds is het een gezaghebbend geschiedeniswerk met een prachtige stijl. Anderzijds toont het aan hoe onze veranderende normen en interesses ons idee van een tijdperk hebben gevormd; een tijdperk dat volgens sommige maatstaven ver achter ons ligt, maar volgens andere juist verrassend dichtbij is.

Olympische Spelen
door Charles Hupperts
Sport is een sleutel tot de Griekse cultuur. Sportbeoefening was een zeer belangrijk onderdeel van de opvoeding van de Griekse jeugd, zij vormde de basis voor de militaire opleiding en was de vrijetijdsbesteding bij uitstek voor de Griekse man. Ook weerspiegelde sport waarden en normen die in het leven van de burger centraal stonden. Sport werd in Griekenland ook beoefend in het kader van grote religieuze festivals. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de Olympische Spelen, die in de oudheid meer dan duizend jaar lang zijn georganiseerd. Deze Spelen waren gewijd aan de god Zeus. Een Olympische overwinning werd gezien als een geschenk van de god en de overtreding van spelregels was een vorm van heiligschennis die door de god werd gestraft. Sport was dus verbonden met sociale normen, het esthetisch ideaal en met seksuele gewoontes. Charles Hupperts geeft in zijn boek Olympische Spelen alle antieke bronnen over sporten prijs.

Een kleine Geschiedenis van Amsterdam
door Geert Mak
Een kleine geschiedenis van Amsterdam behoeft eigenlijk geen introductie, maar voor de enkeling die het boek niet kent: in Een kleine geschiedenis van Amsterdam beschrijft Geert Mak op uiterst toegankelijke en beeldende wijze de historie van Amsterdam. Aan de hand van personen, gebouwen, dagboeken, schilderijen en foto’s biedt hij een caleidoscoop van mini-geschiedenissen, die telkens in een breder perspectief worden geplaatst. Zo ontstaat een beknopt maar compleet beeld van het verleden van deze merkwaardige stad.

De Geschiedenis van de Middellandse Zee
door David Abulafia
De Middellandse Zee is al meer dan drieduizend jaar een van de centra van de menselijke beschaving, van het historische Troje, de opkomst en ondergang van de Griekse stadstaten en het Romeinse Rijk tot en met de bloei van de laatmiddeleeuwse Italiaanse steden. David Abulafia heeft met zijn indrukwekkende boek voor het eerst de complete geschiedenis beschreven. Op geniale wijze voert hij in zijn verhaal individuen ten tonele wiens leven op indringende wijze de grotere ontwikkelingen illustreren, van Gibraltar naar Jaffa en van Venetië naar Alexandrië. De geschiedenis van de Middellandse Zee toont de adembenemende etnische, religieuze en politieke diversiteit van de volken die de welvaart en vooruitgang niet belemmerden, maar juist voorspoedden.

De zeven levens van Rome
door Robert Hughes
Rome wordt niet ten onrechte de ‘Eeuwige Stad’ genoemd. In de klassieke oudheid was het de superieure hoofdstad van het Romeinse Rijk. Sinds de kerstening werd Rome het centrum van de christelijke wereld – de stad der pausen – en vanaf het einde van de negentiende eeuw de hoofdstad van een eindelijk weer verenigd Italië. De zeven levens van Rome is het relaas van deze fascinerende en betoverende stad. Het is het turbulente levensverhaal van zevenentwintig eeuwen, van een stad met zeven levens, gebouwd op zeven heuvels. Een boek dat zijn bouwstenen vindt in de cultuur van het oude, maar ook van het moderne Rome.