Je leest:

Elektriciteit uit de oceaan

Elektriciteit uit de oceaan

Auteur: | 12 april 2012

Otec (Ocean Thermal Energy Conversion) is een mooie tropische belofte om het temperatuurverschil tussen het warme zeewater aan de oppervlakte en koud zeewater uit de diepte met vrij simpele techniek om te zetten in duurzame energie. De techniek ziet de oceaan bij de evenaar als een grote zonnecollector die energie van de zon opslaat.

De rode band toont de hernieuwbare OTEC energie van de wereld.
Bluerise

Het grote oppervlak van de oceaan en de dagelijkse bijvulling door de zon, maakt ‘OTEC’ (Ocean Thermal Energy Conversion) daarmee tot een duurzame energiebron met wereldpotentie.

Het Nederlandse Bluerise, een spin-off van de TU Delft, presenteerde dit voorjaar een duurzaam OTEC-systeem dat thermische energie in tropische zeeën rendabel kan omzetten in continue elektriciteit. Energie uit de oceaan…

Draaiend prototype

Het OTEC-systeem van Bluerise circuleert koud en warm water door een buizenstelsel en zet het warmteverschil met behulp van een warmtemotor om in elektriciteit. Interessante bijproducten van de techniek zijn schoon drinkwater uit zee, koeling van gebouwen en voedingsstoffen voor de lokale landbouw.

Een filmpje over het Otec-principe.

Zolang er zon is, kan de centrale draaien op een duurzame bron; warm en koud zeewater. Het ontwerp leverde de oprichters Paul Dinnissen, Diego Acevedo, Remi Blokker en Berend Jan Kleute een plek in de Kairos 50 op, een lijst van meest innovatieve start-ups ter wereld.

Bluerise

Bluerise gaat de techniek inzetten op het Ocean Energy Ecopark van Curaçao. Het prototype moet aantonen dat het systeem en de techniek groot kunnen worden. De centrale moet in 2013 in de behoefte van ongeveer honderd huishoudens voorzien. De plannen voor koeling en een energiecentrale zijn het resultaat van een ontwerpwedstrijd op de TU Delft, uitgeschreven door Bluerise en Curaçao Airport. Een team van studenten, onder wie Acevedo, bedacht de beste methode voor het hergebruik van opgepompt zeewater. Wij vonden nog een aardige pagina over de mogelijkheden van OTEC en grote temperatuurverschillen bij technisch blogger Emile Glorieux.

Wereldwijde belangstelling

Na meer dan een eeuw onderzoek maken meerdere internationale bedrijven zich klaar voor commerciële OTEC-projecten. Voor de constructie van een offshore OTEC-centrale in Tahiti werkt een spin-off van de Japanse Saga Universiteit sinds kort samen met de Franse overheid. Japanse onderzoekers en bedrijven werken al sinds de eerste oliecrisis in 1973 aan OTEC-technologie. De eerste succesvolle Japanse testconstructie, destijds ontwikkeld in samenwerking met TEPCO, de Tokyo Electric Power Company, stamt uit 1981.

De afgelopen tien jaar maakten de Saga Universiteit en Xenesys – spin-off bedrijf en exclusieve patenthouder van alle OTEC-kennis van de Saga Universiteit – ontwerpen en testcentrales in onder meer India (desalinatie, 1 megawatt of MW, 2000), Palau (3MW, 2001) en Kuwait (2007). Het Japanse Ministerie van Onderwijs en Wetenschap steunde in 2003 de bouw van het Institute of Ocean Energy, een OTEC-onderzoeksfaciliteit ter waarde van veertig miljoen dollar.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 april 2012

NEMO Kennislink Agenda

NEMO Kennislink vertoont op deze plaats normaal gesproken wetenschappelijke activiteiten uit heel Nederland. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zal daarvan een groot gedeelte worden afgelast. Omdat we geen achterhaalde informatie willen verspreiden, laten we voorlopig geen activiteiten zien.
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.