Je leest:

Bloedpropjes? Nano houdt oogje in het zeil

Bloedpropjes? Nano houdt oogje in het zeil

Auteur: | 4 februari 2011

Wie zou denken dat ‘bismut’ – een giftig en overigens prachtig kleurrijk, maar verder volledig onbekend metaal – een hartaanval kan helpen voorkomen? Althans, wanneer je het als nanodeeltjes aan vetzuren vastmaakt, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Met deze nanodeeltjes sporen ze snel dichtslibbende bloedvaten op, wat een hoop ziekenhuiskosten en –bezoeken bespaart en een hoop hartaanvallen kan voorkomen.

De wetenschappers gebruikten nanodeeltjes van bismut om de bloedproppen in medische scans terug te vinden. Hier zie je overigens een kristal van bismut.
Wikimedia Commons

Over hun nieuwe vondst, die ze overigens testten op muizen, schrijven arts-onderzoeker Gregory Lanza en zijn collega’s van de Universiteit van Washington in de nieuwste uitgave van Angewandte Chemie.

Lanza laat in het blad zien dat zelfs ogenschijnlijk gezonde bloedvaten, die toch dichtgeslibde zijwanden hebben, met zijn techniek snel te vinden zijn. Dit zijn de gevaarlijkste soort verstoppingen, omdat je ze met een normale beeldscan niet kan vinden en ze plotseling toch een hartaanval kunnen veroorzaken. Meestal is de zijwand van zo’n ader beplakt met gestold bloed; wanneer dit losraakt kan het ineens de bloedstroom volledig blokkeren, zonder dat artsen dit kunnen voorspellen.

De wetenschappers bouwden speciale nanodeeltjes die zich na injectie in de bloedsomloop enkel aan de bloedproppen binden. Wanneer je met een speciale beeldscan in het lichaam kijkt, lichten de voorheen ‘onzichtbare’ dichtslibbende bloedvaten duidelijk op.

Om de scanner de nanodeeltjes te laten detecteren, moet er metaal inzitten. Lanza koos daarbij voor bismut: een relatief onbekend metaal dat in kristalvorm de prachtigste kleuren heeft. In lage doses is het niet gevaarlijk, maar de hoeveelheden die Lanza gebruikt zijn giftig voor mensen. Daarom verpakte hij de nanodeeltjes van bismut in speciale vetzuren, waarmee het metaal volgens hem onschadelijk is gemaakt. Het voordeel van bismut is dat het in een aangepaste medische CT-scanner al duidelijk afsteekt tegen de zwart-wit-tonen die gewoonlijk beeldscans van het lichaam zelf sieren.

Boven: de zwart-blauwe nanodeeltjes binden zich aan een bloedprop. Linksonder: wat je op een gewone CT-scan zou zien. Niets dus. Rechtsonder: wat je op een CT-scan plus nanotechnologie met bismut ziet. De bloedprop dus.
Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA

Wanneer Lanza’s techniek in ziekenhuizen kan worden geïmplementeerd, is nog onbekend. Eerst moet het nog op mensen worden getest. Lanza verwacht echter dat het ziekenhuizen een boel geld kan besparen. In het persbericht zegt hij: “Elk jaar komen miljoenen mensen bij de Eerste Hulp met borstpijn. Van sommigen weten we dat het niet een hartstilstand is, maar bij de meesten is dat onduidelijk.” Bij twijfel moet je als patient een nachtje in het ziekenhuis doorbrengen en wordt je uitgebreid getest op een mogelijke hartaanval. Als dat straks niet meer hoeft, is Lanza al blij.

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/nanotechnologie.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 februari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.