Je leest:

Bloedspatten op de plaats delict verklaren

Bloedspatten op de plaats delict verklaren

Auteur: | 14 oktober 2011

Het zou doorslaggevend kunnen zijn in het oplossen van een misdaad: wat is de oorsprong van de bloedspatten op de plaats delict? Daniel Bonn, expert op het gebied van vloeistofdynamica, is samen met het Nederlands Forensisch Instituut een onderzoek gestart om dat zeer nauwkeurig te kunnen bepalen.

De seriemoordenaar Dexter Morgan werkt bij de politie van Miami als forensisch onderzoeker, zonder dat iemand dat weet.
Wikimedia Commons

Wie wel eens een serie als Crime Scene Investigation of Dexter heeft gekeken, weet hoe men te werk gaat op een plaats delict. Met het spannen van touwtjes probeert het forensisch onderzoeksteam te reconstrueren hoe bloeddruppels op de muur of op de grond terecht zijn gekomen. Dat geeft bijvoorbeeld informatie over waar precies in een kamer de misdaad is begaan.

Toch is deze methode vrij onnauwkeurig: het gaat er ten onrechte vanuit dat bloeddruppels in een rechte lijn bewegen. Uit recent onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt zelfs dat aan de hand van een bloedpatroon op de muur onderzoekers met deze ‘touw-span-methode’ er tot wel 44 centimeter naast kunnen zitten als het gaat om waar de spetters vandaan komen. Dat kan meer zijn dan het hoogteverschil tussen een staande en een zittende persoon.

Bijzondere samenwerking

Bloeddruppels hebben namelijk – net als andere soorten vloeistof – te maken met luchtweerstand en zwaartekracht. Die hebben invloed op de snelheid en hoogte die de druppel heeft als het ergens op neerspat. Om de oorsprong van bloeddruppels nauwkeuriger te bepalen, is het NFI onlangs een bijzondere samenwerking aangegaan met Daniel Bonn, expert op het gebied van vloeistofdynamica en als hoogleraar werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam.

Een typisch voorbeeld van een bloedpatroon op de muur. De vraag is: wat is hieraan vooraf gegaan?
FOM

“De samenwerking is begonnen toen ik de student Nick Laan begeleidde tijdens een masterproject bij het NFI”, vertelt Bonn. “Vanuit het NFI werd Nick begeleid door Karla de Bruin. Karla en ik waren beide erg tevreden met de uitkomsten van het project en besloten de samenwerking voort te zetten. Inmiddels is Nick als promovendus al een jaar bezig met het onderzoek.”

Software

Bonn hoopt zijn kennis van de beweging van vloeistoffen in te zetten bij het onderzoek naar bloedspatpatronen. Bonn: “Ik heb bijvoorbeeld al eerder onderzocht hoe de spreiding van een vloeistofdruppel bepaald wordt door de impactsnelheid. Dat is iets wat natuurlijk ook op een plaats delict een rol speelt, maar dan met druppels bloed.” Verder kunnen lengte en breedte van druppels vertellen onder welke hoek de druppels het oppervlak raakten.

Daniel Bonn.
UvA

Het is niet dat Bonn zelf op de crime scene rond zal snuffelen. “Dat is verboden terrein voor hem”, lacht De Bruin. Maar Bonn zal zijn kennis over het reconstrueren van het pad dat een bloeddruppel gevolgd heeft, bundelen in een algoritme.

Het bedrijf E-semble, waar Bonn en De Bruin mee samenwerken, zal aan de hand van dit algoritme software ontwikkelen. Het computerprogramma zal wél op de plaats delict gebruikt kunnen worden. Het kan onder andere de plaats delict in 3D weergeven. De Bruin verwacht dat met het programma een bloedpatroon onderzoeken duidelijk minder tijd kost.

Herkenbaar

Bonn verwacht dat binnen drie jaar het computerprogramma gereed is. “Vervolgens zal het eerst in theoretische gevallen getest worden, voor het in de praktijk op een plaats delict gebruikt wordt”, zegt Bonn. Hij had niet voorzien dat zijn fundamentele kennis zo van pas kon komen in de praktijk. “Ik dacht wel vaker aan ideeën voor toepassingen, maar hieraan had ik nooit gedacht. Maar het is erg leuk en herkenbaar.”

Stichting FOM heeft een valorisatiesubsidie toegekend aan prof. dr. Daniel Bonn voor dit project.

Lees meer over vloeistofdynamica op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/vloeistofdynamica.atom", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 oktober 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.