Je leest:

Bloed uit stamcellen

Bloed uit stamcellen

Auteur: | 3 september 2008

Amerikaanse onderzoekers hebben de vroegste vorm ontdekt van de menselijke stamcel van bloed. Hiermee is het mogelijk om elke stamcel te veranderen in een bloedcel. Deze techniek maakt bloedtransfusies in de toekomst overbodig.

“We weten hoe we de moeder van alle stamcellen van bloed kunnen krijgen door de stamcellen op de juiste manier te kweken”, vertelt Elias Zambidis, arts bij het Instituut voor Celmodificatie van de John Hopkins Universiteit. “We hopen dat we in de toekomst miljarden bloedcellen op commando kunnen laten groeien om bloedziektes te behandelen.”

Bloedcellen waren tot voorkort onmogelijk na te maken. Nu experimenteren wetenschappers met stamcellen, waardoor bloedtransfusies binnenkort hopelijk verleden tijd zijn.

Nieuwe huid

Stamcellen zijn jonge cellen die nog geen specifieke functie hebben. Zo kan een stamcel uitgroeien tot een huidcel, maar net zo goed tot een levercel. Normaal gesproken is dit afhankelijk van de locatie. Stamcellen in de lever worden door andere levercellen aangespoord om ook een levercel te worden. Stamcellen zijn al jaren de grote belofte van de medische biologie. Door een groep stamcellen te kweken in het lab kunnen wetenschappers ze veranderen in elke soort cel. Zo kan een slachtoffer van een grote brand wiens huidcellen niet meer terug groeien een nieuwe huid krijgen. In dit geval kunnen de bloedcellen een oneindige voorraad vers bloed leveren voor patiënten met een bloedziekte.

De vroegste stamcellen van bloed die de onderzoekers ontdekten staan bekend als hemangioblasten. Deze cellen ontwikkelen zich voor het eerst in een foetus als de moeder drie tot vier weken zwanger is. Het is helaas onmogelijk om hemangioblasten te bestuderen omdat deze tijdens de zwangerschap al snel veranderen in gespecialiseerde cellen, namelijk bloedcellen of endotheelcellen. Die laatste bedekken de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten.

Om deze stamcel van bloed te vinden kweekten de onderzoekers gewone stamcellen. Ze haalden de cellen eruit die konden veranderen in bloedcellen of endotheelcellen en zetten die bij elkaar. Ze ontdekten al gauw dat ze deze cellen met een speciale groeimethode konden stimuleren om uit te groeien tot bloedcellen.

Stamcellen die veranderen in bloedcellen zijn alleen in een foetus te vinden. Nu hebben onderzoekers een manier gevonden om ze ook in het lab te kweken.

Massa’s bloedcellen

Volgens Zambidis is de volgende stap om hun nieuwe bloedcellen te testen op dieren. “We willen uitvinden of we massa’s bloedcellen kunnen maken van menselijke stamcellen. Deze kunnen we gebruiken voor bloedtransfusies en het kweken van nieuwe hartcellen voor mensen met hartfalen. We gaan ook een fabriek bouwen voor reageerbuisbloed dat we speciaal gebruiken voor transplantaties. We zijn nog heel ver weg van een behandeling,” waarschuwt Zambidis, “maar dit is een grote stap.”

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.