Je leest:

Blije honden kwispelen rechts

Blije honden kwispelen rechts

Auteur: | 27 maart 2007

Zwiept een kwispelende hond zijn staart vooral rechts van zijn lijf, dan is hij blij met wat hij ziet. Dat ontdekte de Italiaan Giorgio Vallortigara van de Universiteit van Triëst. Een blije kwispel wordt uitgelokt door het baasje en iets minder door andere mensen en zelfs katten. Vallortigara filmde de staart van honden die allerlei dingen te zien kregen. Bij mogelijk gevaar, zoals wanneer een grote onbekende hond in beeld komt, kwispelt de staart juist links van de hond: rennen!

Een beetje kwispelen – hoe ingewikkeld kan het zijn? Volgens Italiaanse onderzoekers leggen honden onderbewust aardig wat informatie in de staartzwaai. Aan de Universiteit van Triëst onderzocht het team van instituutsleider Giorgio Vallortigara of honden anders kwispelen als ze leuke of juist enge dingen zien. Het team ontdekte dat de kwispelrichting aangeeft welke hersenhelft actief is. Dat geeft aan of de hond positieve of negatieve gevoelens heeft, denkt Vallortigara’s onderzoeksgroep. Ze publiceerden hun onderzoek in het vakblad Current Biology.

Op de Nature-site is een filmpje van een kwispelende hond te zien. Die zwaait zijn staart consequent verder naar rechts als hij leuke dingen ziet en meer naar links als hij iets engs in het oog heeft.

Het team uit Triëst maakte videobeelden van kwispelende honden; een hond beweegt normaal gesproken teveel om met het blote oog de kwispelvoorkeur te meten. Zagen de honden in Vallortigara’s experiment iets waar ze naartoe wilden, zoals hun baasje, andere mensen of een kat, dan zwiepte de staart voornamelijk rechts van het lijf. Een grote onbekende hond of alleen gelaten worden, waar de hond juist van weg wilde, zorgden dat de staart links van het lijf bleef.

De kwispelrichting wordt bepaald door de actieve hersenhelft, denkt Vallortigara. De linkerhersenhelft is actief als de hond vrolijk is of iets spannend-maar-niet-eng vindt, zoals een mooie kat om achterna te zitten. De staart zwiept dan naar rechts. Concurrentie zoals een andere hond, of alleen zitten in een kamer activeren de rechterhersenhelft zodat de staart links zwiept. Bij mensen was al langer bekend dat de linkerhersenhelft bij positieve gedachten en toenadering hoort. De rechterhersenhelft is juist actief bij sombere gedachten en bij de neiging van het onderwerp weg te gaan.

Honden die een kat zien, kwispelen volgens de Italiaan Giorgio Vallortigara iets meer aan de rechterkant van hun lichaam. Dat komt doordat juist de hersenhelft die “leuk!” denkt actief wordt.

Linkerhersenhelft, rechtse zwiep

In de hondenkop, net als in het mensenhoofd, liggen twee hersenhelften die elk een eigen deel van het lichaam aansturen. Net als bij mensen is de verbinding in spiegelbeeld. Het linkeroog praat met de rechterhersenhelft, die ook de linkerarm aanstuurt. De rechterarm krijgt zijn opdrachten juist van de linkerhersenhelft.

Het Italiaanse kwispelexperiment is volgens de Australische neurowetenschapper Lesley Rogers ‘een fascinerende manier om te meten of honden links- of rechts"handig" zijn’, schrijft het blad Nature op haar website. Volgens Vallortigara is al eerder zulk gedrag gevonden bij vissen, amifibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. ‘Het lijkt erop dat hersenasymmetrie erg oud is’, denkt hij: ‘het lijkt erop dat dieren met een ruggengraat het al vroeg ontwikkelden’.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.