Je leest:

Blauwe bijwerkingen

Blauwe bijwerkingen

Auteur: | 29 juli 2009

Voor het oplappen van zenuwschade hebben Amerikaanse onderzoekers een wel heel opmerkelijke behandeling gevonden: spuit een blauwe kleurstof in. Het helpt echt, maar je wordt zo blauw als een smurf.

De uitdrukking ’I’m feeling blue’ krijgt vanaf deze week een betekenis erbij.
Takahiro Takano

Zenuwschade blijft een rottigheid waar artsen vaak weinig mee kunnen. Een overduidelijk obstakel is dat teveel gefrunnik aan kapotte zenuwen het probleem alleen maar erger maakt. Andere problemen worden gek genoeg door het lichaam zelf verergerd. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn ruggenmerg door een ongeluk beschadigt, krijgen sommige zenuwcellen een overdreven afweerreactie waardoor meer zenuwcellen kapotgaan dan nodig is. Foutje van moeder natuur.

Medicijnen om deze afweerreactie tegen te gaan zijn schaars, omdat een speciaal membraan de toegang naar de hersenen en het ruggenmerg blokkeert: de zogenaamde bloed-hersenbarrière.

Amerikaanse wetenschappers komen nu met een geneesmiddel dat wél tussen de mazen van de bloed-hersenbarrière past en zojuist beschadigde zenuwen tegen overdreven onstekingen beschermt. De bijwerkingen van het middel zijn prima te overzien, op één ding na: je wordt hartstikke blauw. Dat schrijven Maiken Nedergaard en haar collega’s in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gelukkig is de blauwe bijwerking maar van tijdelijke duur. Het behulpzame middel is een kleurstof die al jaren wordt gebruikt om voedsel blauw te kleuren. Denk aan maar aan knalblauwe M&M’s of sportdrank.

De kleurstof die sommige M&M’s blauw maakt, is veilig en heeft verder geen bijwerkingen. Van teveel blauwe M&M’s eten wordt je waarschijnlijk niet blauw, omdat de stof dan door je darmen wordt verwerkt. De medicinale vorm wordt ingespoten.

Op het eerste gezicht is zo’n kleurstof misschien een vreemde kandidaat voor een geneesmiddel. De biologen kwamen de stof op het spoor omdat ze al wisten hoe de hun medicijn eruit moest zien. De bedoeling was dat het spul zou passen op de zenuwcelantennen die verantwoordelijk zijn voor de overdreven afweerreactie.

De onderzoekers testten het middel met succes op ratten. Die brachten ze onder verdoving zenuwschade toe, waarna ze de blauwe kleurstof inspoten. Ratten die het middel niet kregen, hielden ongeveer anderhalf keer zoveel zenuwschade over dan de blauwe ratten. Die laatste waren dus beter af. De wetenschappers stellen daarom voor het middel eens op mensen te testen.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 juli 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.