Je leest:

Bitter? Welnee!

Bitter? Welnee!

Auteur: | 28 mei 2010

Een bittere pil, het bittere einde, onze taal is weinig positief over de smaak ‘bitter’. Gelukkig hebben wetenschappers nu een stof gevonden die bittere smaken tijdelijk kan blokkeren. Veel mensen houden niet van deze smaak, dus de stof kan handig zijn bij het lekkerder maken van voedsel en medicijnen. Is dit het bittere einde voor de bittere pil?

Niet iedereen houdt van bittere smaken.

Bijna alles dat mensen eten heeft smaak. Smaak is iets dat we vooral waarnemen met zintuigen in de tong. Deze “smaakpapillen” bevatten receptoren, eiwitten aan de buitenkant van een cel die gevoelig zijn voor een specifieke stof. Als zo’n stof in contact komt met de receptor stuurt deze een signaal naar je hersenen, waardoor je een smaak proeft. Verschillende receptoren reageren op verschillende stoffen en geven dus verschillende smaken door.

Jay Slack van Givaudan Flavors Corporation bedacht zich dat als je zo’n receptor kunt blokkeren, je daarmee dus de smaak wegneemt waar die receptor gevoelig voor is. Veel ingrediënten die aan voedsel toegevoegd worden, zoals vitaminen, antioxidanten en sommige zoetstoffen, veroorzaken een vervelende bittere nasmaak. Slack wilde een stof vinden die de ‘bitterheidsreceptoren’ in de mond tijdelijk kan uitschakelen, zodat mensen deze ongewenste nasmaak niet meer proeven.

Oplossing

In het laboratorium onderzocht Slack in samenwerking met wetenschappers uit Nuthetal (Duitsland) bijna achttienduizend verschillende moleculen. Hij deed dat met speciale cellen die in een kweekschaaltje de receptoren maken waarvan bekend is dat ze bittere smaak proeven. Slack kon van alle stoffen meten of ze de receptor ‘uit’ konden zetten of niet. Van die duizenden stoffen was er een die dat het beste deed, de stof 4-(2,2,3-trimethylcyclopentyl) butanoic acid, met nummer GIV3727.

Zo ziet GIV3727, dat bittere smaken kan maskeren, er uit.

Positieve resultaten in een laboratorium zijn natuurlijk mooi, maar de stof moet ook in echte mensen zijn werk doen. Gelukkig blijkt dat zo te zijn. De wetenschappers lieten proefpersonen water drinken met daarin zoetstoffen waarvan bekend is dat die een bittere nasmaak geven: saccharine en acesulfaam-K. In één buisje zat alleen een zoetstof, in een ander buisje zaten zowel de zoetstof als GIV3727. Wat bleek? De oplossing wordt door GIV3727 minder bitter, zonder aan zoetheid in te leveren.

Spruitjes

Wat deze ontdekking precies gaat betekenen is nog niet bekend. GIV3727 heeft in de Verenigde Staten de GRAS status, wat betekent dat het veilig zou moeten zijn. Het zou dus zomaar kunnen dat vieze medicijnen in de toekomst aangevuld worden met dit stofje. Misschien blijkt het ook de perfecte manier om kinderen spruitjes te laten eten!

Bron

Slack et al., “Modulation of Bitter Taste Perception by a Small Molecule hTAS2R Antagonist”, Current Biology 2010

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 mei 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.