Je leest:

Biologie op de beursvloer

Biologie op de beursvloer

Auteur: | 14 januari 2009

De beursvloer is een dynamische omgeving, waarin handelaren weinig tijd hebben om afwegingen te maken. Dit vraagt om snelle reacties van het brein. Daarvoor is een grote gevoeligheid voor geslachtshormoon testosteron nodig. Deze gevoeligheid wordt voor de geboorte bepaald door blootstelling aan androgenen (andere geslachtshormonen). Deze androgenen hebben ook invloed op de groei van vingers. Daarom is de ratio tussen wijs- en ringvinger een goede voorspeller voor zakentalent, maar ook met ervaring kom je een heel eind.

Handelaren waarvan de ringvinger langer is dan de wijsvinger doen het goed op beurzen waar snel gehandeld wordt. Bovendien blijven zakenmannen met een relatief lange ringvinger langer actief in het vakgebied. Dit biologische kenmerk blijkt, samen met het aantal jaren ervaring, een goede voorspeller voor zakentalent te zijn, zo concluderen ontwikkelingsbiologen en economen van de universiteit van Cambridge deze week in vakblad PNAS.

44 rechterhanden meten

De beursvloer is een erg dynamische omgeving, waarbij handelaren voortdurend beslissingen moeten nemen en weinig tijd hebben om afwegingen te maken. Deze eigenschappen vragen om snelle reacties van het brein. Snelle reacties worden, samen met een hoge waakzaamheid, veel zelfvertrouwen en het durven nemen van risico’s, gereguleerd door de gevoeligheid voor het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Andere geslachtshormonen (androgenen) maken het brein tijdens zijn ontwikkeling gevoelig voor testosteron, maar androgenen hebben ook een effect op de groei van vingers. De theorie is daarom dat de ratio tussen wijs- en ringvinger een indicatie is voor de blootstelling aan androgenen voor de geboorte en daarmee een goede voorspeller voor zakentalent.

De beursvloer is een dynamische omgeving, waarbij handelaren voortdurend beslissingen moeten nemen en weinig tijd hebben om afwegingen te maken. Afbeelding: National Academy of Sciences, PNAS

Om de theorie te testen gingen de onderzoekers naar een Londense beursvloer. De handel op deze vloer bestaat uit de koop en verkoop van contracten, die vaak slechts enkele minuten in het bezit van een handelaar zijn. Handelaren hebben geen vast salaris of eindejaarsuitkering, hun inkomsten zijn afhankelijk van de winsten en verliezen die zij voor hun firma binnenslepen. Vandaar dat de opbrengst van elke zakenman op deze beursvloer goed geregistreerd is. Ontwikkelingsbiologen maten van 44 mannelijke handelaren de vingers van de rechterhand en bepaalden daaruit de ratio tussen wijs- en ringvinger. Deze gegevens vergeleken zij vervolgens met de individuele winsten en verliezen van de zakenmannen over de laatste 20 maanden.

Ook ervaring van belang

De conclusie is duidelijk: handelaren met een lage ratio (en dus een langere ringvinger ten opzichte van de wijsvinger) maken meer winst dan zakenmannen met een hoge ratio. Mannen met een langere ringvinger zijn ook vooral te vinden op hogere posities. De gedachte achter deze resultaten is dat handelaren met een lage ratio door een grote gevoeligheid voor testosteron meer risico’s nemen dan hun concurrenten. Hierdoor verdienen zij in beginsel beter, maar kunnen ook in één klap alles verliezen. Het lijkt dan ook logisch dat handelaren met relatief lange ringvingers na een aantal jaren van de beursvloer verdwijnen met grote verliezen.

Zakenmannen met een relatief lange ringvinger nemen (door een grote gevoeligheid voor testosteron) meer risico’s dan hun concurrenten. Hierdoor verdienen zij in beginsel beter, maar kunnen ook in één klap alles verliezen. Toch houden handelaren met een lage ratio tussen wijs- en ringvinger het het langst uit op de beursvloer.

Niets blijkt echter minder waar, want hoe lager de ratio tussen wijs- en ringvinger hoe meer handelsjaren een zakenman maakt. De onderzoekers begrijpen nog niet waarom dit zo is. Wel onderstrepen zij dat ervaring evenveel effect heeft op het voorspellen van zakentalent als de ratio tussen vingers. Mocht je dus niet gezegend zijn met een lange ringvinger, dan kun je door het opbouwen van ervaring toch een heel eind komen als zakenman.

Bronnen

Second-to-fourth digit ratio predicts success among high-frequency financial traders (John Coates, Mark Gurnell en Aldo Rustichini), PNAS, 13 januari 2009

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 januari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.