“Dit biografisch woordenboek is online, het is dynamisch, het is nooit af, je moet dood zijn om erin te mogen, elke wiskundige gaat één keer dood en na deze dood blijft er voor hem nog slechts één hoop over, namelijk in dat woordenboek worden opgenomen.”
Aan het woord is Jan Karel Lenstra, directeur van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst opent hij met één druk op de knop (F5) het gloednieuwe online Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen, dat vanaf dat moment voor de hele wereld toegankelijk is.
Met één druk op de knop ‘opent’ Jan Karel Lenstra officiëel het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen.
Het Biografisch Woordenboek van Nederlandse Wiskundigen (BWNW) is nieuw en voorziet in een behoefte. Want nog niet eerder zijn alle belangrijke Nederlandse wiskundigen op een dergelijke manier encyclopedisch verzameld.
In het woordenboek komen bekende namen voor, zoals Christiaan Huygens, L.E.J. Brouwer en Simon Stevin. Ook zijn er bekende namen bij die misschien niet iedereen met wiskunde in verband zal brengen, zoals raadspensionaris Jan (Johan) de Witt uit de zeventiende eeuw of Willem Bartjens (1569 – 1638) van de uitdrukking ‘volgens Bartjens’. En uiteraard staan er namen in van minder bekende, maar belangrijke Nederlandse wiskundigen, die misschien nog wel het meeste recht hebben op een vermelding in het nieuwe online woordenboek, omdat ze nog nergens anders op het internet een plekje hebben bemachtigd.
De heldere opzet van de website en de korte, leesbare lemma’s maken dit online woordenboek toegankelijk voor een breed publiek. Docenten kunnen er bijvoorbeeld inspiratie uit putten om hun colleges luister bij te zetten, en leerlingen vinden er betrouwbare informatie voor werkstukken. Tegelijkertijd bevat het BWNW veel bibliografische verwijzingen voor wie meer over een bepaalde wiskundige te weten wil komen.
Het BWNW wordt geschreven door vele auteurs. Sommigen van hen hebben in oude archieven moeten duiken en materiaal naar boven moeten halen dat nog niet eerder op het internet of in encyclopedieën beschreven is. Dat betekent dat het BWNW meer is dan een verzamelplaats van artikels over Nederlandse wiskundigen. Het bevat originele informatie en voegt nieuwe historische feiten toe. Een speciale commissie waakt over de kwaliteit van de lemma’s.
Op dit moment staan er 44 Nederlandse wiskundigen online. Maar het woordenboek is nog lang niet af. Spoedig zal het woordenboek worden aangevuld met nog enkele tientallen levensbeschrijvingen, en naar verwachting zal het woordenboek op de langere termijn zo’n driehonderd Nederlandse wiskundigen bevatten. Maar ook dan is het nog niet af, want zolang Nederland beroemde wiskundigen blijft voortbrengen, wordt het woordenboek aangevuld.
Meer weten:
- Beroemde wiskundigen (Kennislinkdossier)
- Wiskundigen uit Göttingen (Kennislinkdossier)
- 5000 jaar wiskunde