Je leest:

Bijzondere headset meet jouw humeur

Bijzondere headset meet jouw humeur

…en past je spel of film daarop aan

Auteur: | 21 april 2011

Altijd al zélf het einde van een film willen bepalen? Dan is het ‘MyndPlay’-systeem wellicht wat voor jou. Met een speciale headset peilt het systeem voortdurend je stemming en op basis daarvan wordt het verloop van de film – of een computerspel – aangepast.

Het belangrijkste onderdeel van het MyndPlay-systeem lijkt zo uit een sciencefictionfilm te komen. De headset ziet er futuristisch uit en wat ’ie kan, klinkt al net zo vergezocht.

De headset bevat twee sensoren (elektroden): eentje op je voorhoofd en eentje aan je oorlel.

Toch is het echt waar: het apparaat registreert je emoties en past het verloop van een film daarop aan. Hier kun je wel direct de kanttekening bij plaatsen dat niet écht alles mogelijk is. De scènes zijn tenslotte van tevoren opgenomen dus je kunt helaas niet eindeloos variëren. Er blijven echter voldoende andere leuke dingen over, zoals het spelen van computerspelletjes.

Naald in een… berg naalden

De headset is waar het allemaal om draait; die meet hersengolven en vertaalt deze naar informatie waar een computer iets mee kan. Het bedrijf NeuroSky had de headset al in 2005 ontwikkeld, maar sinds vorige maand is het apparaat klaar voor de consumentenmarkt.

Dat meten en vertalen van de hersengolven klinkt eenvoudiger dan het is: de eerste stap – het registreren van de hersengolven – is namelijk al vrij problematisch. De elektrische signalen zijn uitermate zwak, waardoor ze vaak onvindbaar zijn: alle elektrische apparaten zenden immers uit zichzelf kleine elektromagnetische signalen uit en die overstemmen al snel de hersengolven. Een EEG (zoals zo’n hersenmeting heet) wordt daarom meestal in een heel steriele, ‘ruis-arme’ ruimte gemaakt.

Het apparaat van NeuroSky is echter in staat om gewoon thuis de juiste signalen te vinden. Een speciaal ontwikkelde chip in de headset kan heel goed de hersengolven onderscheiden van de ruis (signalen van andere apparaten). Daarbij maakt het onder andere gebruik van Common Mode Rejection. Dat wil zeggen dat je een voorbeeld van de ruis gebruikt om de ruis weg te filteren. In dit geval meet de sensor bij je oor ook elektrische signalen, maar daar kun je geen hersenactiviteit registreren. Het signaal dat je daar meet, bestaat dan ook geheel uit ruis. Wanneer je het ‘oorsignaal’ aftrekt van het ‘voorhoofdsignaal’ houd je dus alleen de hersengolven over.

Van signalen naar stemming

Maar dan ben je er nog niet: hersengolven bevatten van zichzelf namelijk niet veel informatie waar het systeem iets mee kan, want wat betekent een bepaald signaal? Om die vertaalslag te maken, heb je een Brain Computer Interface (BCI) nodig. Die kan uit de metingen opmaken welke stemming je hebt.

Type golf zegt iets over stemming

De elektrische signalen komen in golfbewegingen, vandaar ook de naam hersengolven. Je hebt golven met verschillende frequenties en er bestaat een verband tussen die frequentie en wat de hersenactiviteit betekent:

Golf Frequentie Mentale toestand
Delta 0.1Hz – 3Hz Diepe, droomloze slaap, onbewustzijn
Teta 4Hz – 7Hz Intuïtief, creatief, fantasie, droom
Alpha 8Hz – 12Hz Relaxed, maar niet slaperig, rustig, bewust
Low Beta 12Hz – 15Hz Relaxed, maar toch oplettend
Midrange Beta 16Hz – 20Hz Denken, bewust van zichzelf en omgeving
High Beta 21Hz – 30Hz Alert, geagiteerd
Gamma 30Hz – 100Hz Motorische functies, mentaal erg actief

NeuroSky vertaalt de hersengolven in twee waarden: één voor Attention (hoe geconcentreerd ben je?) en één voor Meditation (hoe kalm ben je?). Uit een test bleek dat de vastgestelde Attention- en Meditation-waarden goed klopten met wat de proefpersonen zelf ervoeren.

Luisteren naar jouw brein

Nu het systeem eenmaal weet welke emotie je ervaart, kan het die informatie gebruiken: om je spelkarakter ergens heen te sturen, om een ander muziekje op te zetten of om het einde van de film aan te passen aan je gemoedstoestand. Hoewel het MyndPlay-systeem draait om dat laatste, is eigenlijk ook de eerste optie erg interessant. Op de site van NeuroSky staan inmiddels al bijna 30 spelletjes waarbij het aankomt op het onder controle houden van je emoties. Zo kun je Jack in z’n ruimteschip besturen door je heel goed te concentreren en wordt Man.Up een stuk eenvoudiger als je je ontspant.

Voor 80 dollar heb je al een NeuroSky-headset inclusief een aantal spelletjes. Vervolgens kun je op internet gratis de MyndPlay-software downloaden en aan de slag met de interactieve films.

Zie ook:

  • ‘Kijk mam, zonder handen’ (Kennislink, 2010), over onderzoek aan Universiteit Twente op het gebied van ‘braingaming’, het spelen van computerspellen met je hersenen
  • ‘Chip in je hoofd’ (Kennislink, 2004), over een implantaat waarmee een verlamde persoon een computer kan bedienen

Lees meer over computertechniek op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/techniek/computer/index.atom?m=en", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 april 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.